4 Mart 2010

Aerodinamik kuvvetlerin ve momentlerin arakesitinde rüzgar tüneli (wind tunnel)

Aerodinamik
Aerodinamik

Rüzgar tünellerinde cisimlerle havanın etkileşimi çok hızlı ve güvenilir bir şekilde incelenebilir. Havada hareket eden ya da bir hava akımının etkisinde kalan her türlü araç ve yapıların üzerine, aerodinamik kuvvet ve momentler etki eder. Bu kuvvet ve momentlerin bulunması, akım şeklinin ve yapısının belirlenmesi, tasarım açısından büyük önem taşır.

Uçak, helikopter, paraşüt, balon gibi hava taşıtları ile otomobil, kamyon, otobüs, motorsiklet gibi kara taşıtlarının aerodinamik özelliklerinin incelenmesi; özellikle hava akımının yüksek binalara etkisinin bulunması, çanak anten, kule, köprü, şemsiye, kask gibi cisimlerin hava ile etkileşimlerinin belirlenmesi, fırtına ortamında dayanımlarının incelenmesi gibi pek çok deney rüzgar tünellerinde yapılabilir.

Bu amaçla, 1946-1950 yılları arasında kurulan ve 1993-1998 yılları arasında TÜBİTAK-SAGE tarafından bakım, onarım ve yetenek artırımı yapılan Ankara Rüzgar Tüneli (ART), düşük ses altı hızlarda çalışan, kapalı devre, yatay döngülü, atmosferik kapalı, test odasına sahip bir rüzgar tünelidir. Test odası genişliği 3.05 m, yüksekliği 2.44 m, uzunluğu 6.10 m’dir. Tünel döngüsü betonarme olup test odası ahşaptır. Test odası içinde 90 m/s (324 km/saat) hıza ulaşılmaktadır.

ART’de deneyi yapılacak cismin kendisi veya ölçekli modeli deneyin yapıldığı test odasına monte edilir, 324 km/saat hıza kadar istenen hızda rüzgar verilir, model istenen açıya getirilir, dış balans veya iç balans sistemleri ile kuvvet ölçüm veya akımın incelenmesi için değişik tekniklerle akım görüntüleme testleri yapılır.

Kaynak: TUBİTAK Web Sitesi, “Rüzgar Tüneli Testleri”, Ziyaret Tarihi: 30/03/2010.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...