14 Mart 2010

Alkol ve etkileri nelerdir?

Egzersiz
Egzersiz

Alkol kavramı yalnızca içecek anlamı taşımamakta birçok alanda kullanılan bir grup kimyasal maddeyi de kapsamaktadır. İçkilerde etil alkol kullanılır. Bir başka alkol türü olan metil alkol, etil alkole göre çok daha zararlıdır. Metil alkol, etil alkole göre daha küçük moleküllü olduğu için kana çabuk karışır ve sinir sistemi üzerinde hemen tahribata neden olur, bu durum beyni olumsuz etkiler. Etil alkol ise buğday, üzüm, arpa, mısır vb. ürünlerden mayaların etkisiyle elde edilir. Etil alkolün etkisi sonucu geçici körlük olabilir ancak metil alkolün etkisiyle kalıcı körlük yaşanır.

Alkol çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Tıpta dezenfektan, arabalarda ise suyun donmasını önlemek amacıyla antifiriz olarak kullanılmaktadır. Kolonyanın içinde de bir miktar alkol bulunmaktadır. Alkolün bu kadar çok alanda kullanılması ulaşılmasını kolaylaştırdığı için bu durum alkol bağımlılığını artırmaktadır.

Alkol kişiyi iki yönden etkilemektedir. Bunlardan ilki alkolün kana çok hızlı bir şek­ilde (2 dk. gibi) karışmasıyla merkezi sinir sisteminde ve metabolizmada meydana getir­diği tahribattır. Diğeri ise kişinin davranışlarında değişikliklere neden olabilmesidir.

Alkol mideden doğrudan emilerek kana, oradan da vücudun tüm organlarına yayılır. Bu arada terlemeye bağlı olarak vücut sıcaklığının düşmesine ve çok fazla idrar atımına yol açar.

İdrar atımına bağlı olarak vücutta su kaybı çok fazla olur. Ayrıca alınan alkolün %5 -10 kadarı idrar, ter ya da solukla değişime uğramadan atılır.

Alkol karaciğere de olumsuz etki eder. Bunu sonucunda karaciğer görevini yapamaz duruma gelir. Karaciğerin görevini yapamaz duruma gelmesi siroz denilen hastalığı ortaya çıkarır. Sirozun farklı sebepleri olabilmekle birlikte alkol kullanımı siroz hastalığının oluş­masına olanak sağlamaktadır. Alkol, sindirim sistemini etkileyerek ülser, gastrit gibi rahatsızlıklara, meze olarak tüketilen fındık, fıstık vs. sonucunda dengesiz beslenmeye, B vitamini kaybına bağlı olarak sinir harabiyetine, merkezi sinir sistemini etkileyerek kendini kontrol edebilme yeteneğinin azalmasına, kas kontrolünün zayıflamasına, baş dönmesine, görme bozukluklarına, hafıza kaybına ve derin uykuya neden olur. Yine kişinin ruhsal durumu üzerinde de etkili olup hızlı araba sürmeye, çabuk sinirlenmeye, kavgaya eğilim gibi davranış bozukluklarına neden olmaktadır.

Hamile kadınlarda alkol kullanımı diğer kişilerde de olduğu gibi beslenme bozuklukları, kronik ishaller, karaciğer iltihabı ve mide kanaması vb. rahatsızlıklara yol açar. Hamileliği süresince alkol tüketen kadınlar fetüsü iyi besleyemediği için ve kan yoluyla birçok zararlı madde anneden fetüse geçtiği için fetüsün gelişimi olumsuz yönde etkilenir. Bu durum sakat ve erken doğuma, bebeğin zeka yönünden geriliğine de neden olur.

Alkol vücuttaki B vitaminlerinin tükenmesine, B vitamininin eksikliği ise vücudun savunma sisteminin zayıflamasına neden olur.

Kaynak: Milli Eğitim Web Sitesinde Yer Alan Açık Öğretim Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesi “Sağlık Bilgisi 1 (Hazırlayan: Nermin IŞIK, Nihal YILDIRIM)” Ders Notlarından Derlenmiştir (Ziyaret Tarihi: 01/02/2010).

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...