6 Şubat 2011

Anne adayları nasıl beslenmeli?

Beslenme
Beslenme

Birçok faktör gibi beslenmenin de doğurganlık üzerine etkili olduğu düşünülmektedir. Ama ne yazık ki, doğurganlık üzerine olumlu etkisi olan ve kullanabileceğimiz ne mucize bir besin, ne de bir vitamin vardır.

Fakat dengeli ve sağlıklı bir beslenme programı uygulamanız gebe kalma ve dünyaya sağlıklı bir bebek getirme şansınızı arttıracaktır.

Bebek yapmayı planlıyorsanız…

• Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tükettiğinizden emin olun.
• Aldığınız yağ miktarını azaltın.
• Tam unlu ekmek, kahvaltı tahılları ve yulaf gibi tam taneli tahılları her ana öğünde alın.
• Her gün 8-10 bardak su için.
• Demir depolarınızın dolması için kırmızı eti haftada 3 kere tüketin.
• Diyetteki demirin vücut tarafından en iyi şekilde kullanılabilmesi (emilmesi) için de C vitamini alınımı çok önemlidir. C vitamini spermleri DNA hasarından korur. Sağlıklı bir hamilelik için demir deposunun yeterli olması gerektiğinden, çilekgillerden, portakal, mandalina, greyfurt, kivi gibi turunçgillerden zengin beslenerek, C vitamini ihtiyacını büyük ölçüde karşılamak gerekir.
• Her gün zengin kalsiyum kaynağı olan süt, yoğurt, peynir gibi süt ve süt ürünlerini alın.
• Günlük aldığınız besinlerin içindeki besin öğeleri miktarının yeterli ve dengeli olması da doğurganlığa yardımcı olan bir faktördür.
• Hamile kalmak isteyen bayanların en çok dikkat etmesi gerekenler B6 vitamini, folik asit, E vitamini, C vitamini ve çinkodur. B6 ve E vitaminleri hormonal denge üzerine etki ettiklerinden eksik alındıkları zaman doğurganlık azalmaktadır. Yulaf ve tam tahıl unundan yapılmış ekmekler, kuru yemişler (fındık, fıstık, ceviz vb) en iyi B6 vitamini kaynaklarıdır. Buğday tohumu, bitkisel yağlar (ayçiçeği, mısır, zeytinyağı vb), kuru yemişler (badem, yer fıstığı, fındık, ceviz) E vitamininin en iyi kaynaklarındandır. Hemen hemen tüm yağlar E vitamini içermelerine rağmen, küçük miktarlarda alınmaları uygundur.
• Gebeliğin üçüncü ayına kadar günde 400 mg kadar folik asit preparatının alınması, “spina bifida” gibi nöral tüp defektleri riskinin azalmasına yardımcı olacaktır.
• Çinko yetersizliği erkek ve dişide doğurganlığı azaltabilen bir faktördür. Erkekte sperm sayısını azaltıp sperm hareketini düşürür ve testosteron seviyesini azaltır. Et, süt, peynir, kuru yemişler, yulaf, tam taneli tahıllar zengin çinko kaynaklarıdır.
• Vitamin ve mineraller doğurganlığı artırsa da bunlara aşırı yüklenmek iyi değildir ve önerilmez. Çünkü fazla alınmaları doğurganlığı azaltabilir. Mesela C vitamininin fazlası doğurganlığı azaltır. B6 vitamininin fazla alınması nörolojik hasarlara yol açabilir.
• Selenyumun hem eksik hem de fazla alımı erkeklerin üreme kabiliyetini etkiler. Yeterli selenyum almak için de, anne de baba da deniz ürünleri ve tam taneli tahılları tüketmelidir.
Kaynak:Kucukinsan.Com Web Sitesince “Anne Adayları Nasıl Beslenmeli” (Dr. Zeynep Aydenk Köseoğlu – Arzu Aygen) kitabından alıntılanan yazıdan derlenmiştir (Ziyaret Tarihi: 03/02/2011).

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...