Buğday irmiği: Yabancı maddelerden temizlenmiş ve tavlanmış Triticum durum buğdayının irmik öğütme tekniğine uygun olarak öğütülmesi ile elde edilen bir üründür.
Buğday irmiği 5 gruba ayrılır;
Makarna üretiminde kullanılacak irmik: 125-530 mikron eleklerin arasında kalan ürün olup, elek altı miktarı%10 u, elek üstü miktarı %1’i geçmemelidir.
İnce irmik: 125-450 mikron eleklerin arasında kalan mamuldür. Elek altına geçen ve elek üstünde kalan miktarların toplamı %20’yi geçmemelidir.
Orta boy irmik: 450-800 mikron eleklerin arasında kalan mamuldür. Elek altına geçen ve elek üstünde kalan miktarların toplamı %20’yi geçmemelidir.
İri irmik: 800 – 1120 mikron eleklerin arasında kalan mamuldür. Elek altına geçen ve elek üstünde kalan miktarların toplamı %20’yi geçmemelidir.
Tam buğday irmiği: Triticum durum buğdayının yabancı maddelerden temizlenip, tavlandıktan sonra tekniğine uygun olarak öğütülmesiyle elde edilen, kepek ve embriyoyu da içeren irmiktir.
Kaynak: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği İrmik TebliğiResmi Gazete: 05.03.2002-24686