25 Şubat 2010

Buğday unu ve ekmeklik un nedir? Ürün Özelliklerini Sıralanması

Beslenme
Beslenme

Buğday unu: Yabancı maddelerden temizlenmiş ve tavlanmış buğdayların tekniğine uygun olarak öğütülmesiyle elde edilen üründür. Buğday unları ekmeklik,özel amaçlı olmak üzere iki gruba ayrılır.

Ekmeklik un: Teknolojik özellikleri ekmek yapımına uygun buğdayların öğütülmesiyle elde edilen buğday unudur.

Ürün Özellikleri:

a) Buğday unu yabancı tat, koku, canlı veya cansız böcek ve/veya parçalarını içermemelidir.

b) Buğday unlarının nem oranı maksimum %14,5 olmalıdır.

c) Ekmeklik buğday unları Tip 550, Tip 650, Tip 850 olarak adlandırılır. Tip 550, Tip 650, Tip 850 nin %kül miktarları ise sırasıyla kuru maddede en çok 0.55, 0.65, 0.85 olmalıdır.

d) Kuru maddede protein miktarı ekmeklik unlarda minimum %10.5

e) Buğday Unlarında asitlik sülfirik asit cinsinden kuru maddede maksimum %0.07 olmalıdır.

f) Buğday unlarının en az %98 i 212 mikronluk 70 nolu elekten geçmelidir.

Kaynak: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Buğday Unu Tebliği Resmi Gazete: 17.02.1999-23614

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...