Başlangıç » Nedir » Buğday unu ve ekmeklik un nedir? Ürün Özelliklerini Sıralanması

Buğday unu ve ekmeklik un nedir? Ürün Özelliklerini Sıralanması

Posted by: Tuncay Demir 25 Şubat 2010 Yorum Yaz

Buğday unu ve ekmeklik un nedir? Ürün Özelliklerini Sıralanması Beslenme Gıda
Buğday unu: Yabancı maddelerden temizlenmiş ve tavlanmış buğdayların tekniğine uygun olarak öğütülmesiyle elde edilen üründür. Buğday unları ekmeklik,özel amaçlı olmak üzere iki gruba ayrılır.
Ekmeklik un: Teknolojik özellikleri ekmek yapımına uygun buğdayların öğütülmesiyle elde edilen buğday unudur.
Ürün Özellikleri:
a) Buğday unu yabancı tat, koku, canlı veya cansız böcek ve/veya parçalarını içermemelidir.
b) Buğday unlarının nem oranı maksimum %14,5 olmalıdır.
c) Ekmeklik buğday unları Tip 550, Tip 650, Tip 850 olarak adlandırılır. Tip 550, Tip 650, Tip 850 nin %kül miktarları ise sırasıyla kuru maddede en çok 0.55, 0.65, 0.85 olmalıdır.
d) Kuru maddede protein miktarı ekmeklik unlarda minimum %10.5
e) Buğday Unlarında asitlik sülfirik asit cinsinden kuru maddede maksimum %0.07 olmalıdır.
f) Buğday unlarının en az %98 i 212 mikronluk 70 nolu elekten geçmelidir.
Kaynak: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Buğday Unu Tebliği Resmi Gazete: 17.02.1999-23614



2010-02-25

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir