25 Mart 2010

CIO’lardan ekonomik krize getirilen yaklaşım!

Bilişim
Bilişim

“Zorlu ekonomik ortamlarda CIO’lar (bilgi teknolojilerinden sorumlu üst düzey yöneticiler) nasıl daha fazla değer katabilir”

Mevcut kriz ortamında CIO’ların karar vermelerini kolaylaştıracak sekiz kullanışlı strateji vardır. Bunlar;

Alternatifleri dikkate alın: BT organizasyonlarında irili ufaklı çok sayıda proje içinden anlamlı ve öncelikli olarak yapılacaklar listesi çıkarmak CIO’ların temel görevleri arasındadır. Ekiplerin mevcut projelerden hangilerine odaklanacağını, hangi işler için  dışarıdan hizmet sağlayıcılar belirleyeceklerini tespit etmek böyle bir listenin temel öncelikleri arasında yer alıyor.

Bir CFO gibi düşünün: CIO’ların şirketin en üst düzey yöneticileriyle empati kurmasını gerekiyor. Çünkü CIO işin doğası gereği kurumun tamamıyla iletişim içinde ve birimlerle tam bir işbirliği içinde olmak zorunda. Şirket yapısı zorluklara ve krize tepki verecek şekilde değiştikçe, CIO da değişikliklerin teknoloji altyapısı üzerindeki etkilerini düşünmek zorundadır. Organizasyonun genel önceliklerini göz önünde bulundururken, hem tarafsız hem de kararlı olması gereken CIO iş gereksinimlerine uygun olmayan fikirleri bertaraf etmeli ve iş açısından kritik önemi olan yatırımlara odaklanmalıdır.

İş gereksinimlerini önceden tahmin edin: Bazen yönetici ekibinin öncelikleri ile CIO’nun beklentileri birbiriyle örtüşmeyebilir. Bugün tüm yöneticiler teknoloji konusunda yeni fikirlere açıktır, ancak kriz veya rekabet ortamında kendilerince daha kritik olan sorunlara odaklanmış olabilirler. Örneğin, tasfiyeler ve şirket alımları ya da birleşmeler gibi zor ve karmaşık konular daima önem ve öncelik kazanır. Böyle durumlarda teknolojinin görevi ekibin işini kolaylaştırmaktır. Böyle durumlarda yönetici ekibin göz ardı etmiş olabileceği yeni fırsatları belirlemek ve fikir üretmek önem kazanır.

Yetenek haritasına yeniden şekil verin: Ekonomik kriz çok sayıda yetenekli insanın piyasaya çıkmasına neden oldu. Daha iyi zamanlar için planlama yapmaya başlamanın kolay yollarından biri de bu çok uzun sürmeyecek fırsattan en iyi şekilde yararlanmak ve yetenekleri şirkete kazandırma stratejisi oluşturmaktır.

Tedarikçilerle sıkı pazarlık yapın: Şu günlerde tedarikçiler müşteri kaybetme konusunda daha önce olmadığı kadar çok endişe duyuyorlar. CIO’lar için böyle dönemlerde yapılacak en iyi iş sağlam bir tedarikçi listesi oluşturmaktır. Tedarikçilerden daha fazlasını elde etmek sadece daha iyi anlaşmalar yapmak değildir. En iyi tedarikçiler şirketlere değer katmak için CIO’larla birlikte çalışır ve böyle bir ortaklığı sağlamlaştırmanın yollarını ararlar.

Yükselişe hazırlanın: Kriz sonsuza dek devam etmeyecektir. Başarılı CIO’lar mevcut zorlukların stratejik bakış açılarını bozmasına izin vermez. Önemli olan ekonominin yükseliş döneminde hazırlıksız yakalanmamaktır. Bu nedenle CIO’lar en yenilikçi, en yaratıcı programların tümünü kapatmamaya dikkat etmeli, BT ekiplerinin yeni yaklaşımlara ve teknolojilere odaklanmalarını sağlamalıdır. Yeni iş modellerini araştırmak ise yükseliş döneminde şirketin daha hızlı hareket etmesini sağlayacaktır.

Donanım ve yazılım güncellemelerini doğru önceliklendirin: Bu kriz ortamında kurumların pahalı donanım ya da yazılım güncellemeleri yaparken birkaç kez düşünmesi gerekebiliyor. Bu nedenle öncelikleri belirleyerek bazı yatırımlardan vazgeçmek daha doğru olabilir. Bu yönde doğru verilmiş bir kararı, güncelleme beklentisi olan çalışanlar ve üst düzey yönetim anlayışla karşılayacaktır.

Yönetişimden vazgeçmeyin: Şirketin her bölümü krizin etkilerini yakından hissetmektedir. Teknoloji yöneticilerinin ve ekiplerinin tüm organizasyonu desteklemek için tepki verme biçimleri, onların gelecekteki rollerini de biçimlendirmektedir. BT ekiplerinin yönetim ve iletişim becerilerini kurum genelinde en üst düzeyde kullanabilmesi, çalışan, müşteri ve tedarikçi ihtiyaçlarının da net olarak anlaşılmasını ve gerekli çözümlerin üretilmesini sağlayacaktır.

Kaynak: http://www.kobitek.com/makale.php?id=287; sitesinde yayımlanan  “CIO’lara krizi aşmak için 8 altın öğüt”  yazısından derlenmiştir.

Share

UBilişim

UBilişim Web Tasarım - Web Yazılım- Web Hosting ubilisim.com

Bunları da Beğenebilirsiniz...