Başlangıç » Nedir » Cipsin zararı, nişasta bazlı şeker tüketimi ve sağlık

Cipsin zararı, nişasta bazlı şeker tüketimi ve sağlık

Posted by: Ne Nedir 6 Mart 2011 Yorum Yaz

Cipsin zararı, nişasta bazlı şeker tüketimi ve sağlık Beslenme Gıda
TÜBİTAK taramasında Türkiye'de 50 ürün içerisinde en yüksek oranda kanserojen madde içeren gıdanın cips olduğu öğrenildi. İngiliz Kalp Sağlığı Vakfı'na göre ise 'Cips yemek yağ içmekten farksız'…
Yrd. Doç. Dr. Önder Yıldız, İngiliz Kalp Sağlığı Vakfı (BHF)'nın cips tüketimini azaltmak için 'Cips yemek yağ içmekten farksızdır' sloganıyla bir kampanya başlattığını, ayrıca TÜBİTAK taramasında Türkiye'de 50 ürün içerisinde en yüksek oranda kanserojen madde içeren gıdanın cips olduğunu söyledi.
Toplumsal olarak ayran ve süt gibi öz ve oldukça faydalı değerlerimizi kaybetmekteyiz. Bunun yerine zararları sabit olan kola gibi gazlı içeceklerin sofralarımıza yer alındığı görülüyor. Kolada kullanılan uyuşturucu kafeinin ve renklendirici karamelin yasaklanması için FDA'ya ciddi baskılar yapılmakta. Amerikan Tabipler Birliği'nin 'Kolalı içecek alışkanlığının kemik kırıkları sıklığını 3 kat artırdığını ve tüm hastalıklara davetiye çıkaran şişmanlık ile kola tüketimi arasında önemli bir bağlantı söz konusudur.
Meyve ve sebzeler, tam tahıllar ve fiziksel aktiviteler kanseri azaltmakta ve kansere karşı koruma sağlamaktadır. Öte yandan, toplam yağ alımı/bazı yağlar (doymuş yağlar), şişmanlık ve bazı gıda hazırlama yöntemleri kansere davetiye çıkarmaktadır.
“İngiliz Kalp Sağlığı Vakfı'nın (BHF) cips tüketimini azaltmak için “Cips yemek yağ içmekten farksızdır” sloganıyla bir kampanya başlattı.
Şuna inanıyorum ki süt; köylü Mehmet efendinin ineğinin memesinden değil de uluslararası bir firmanın fabrikasından çıkan (formülü gizli!) yüzde 500 karla satılan bir içecek olsaydı, şu an hepimiz süt içiyor olurduk.
Son günlerde gündemde olan nişasta bazlı şeker tüketimine de değinmeden geçmek istemiyorum. Tıbbi bilimsel kaynaklara ve uluslararası sağlık kuruluşlarının yaptığı değerlendirmelere göre, nişasta bazlı şeker tüketiminin kansere neden olduğunu gösteren güvenilir klinik bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Sizden ricam, burada paylaştığımız bilgileri, çevrenizdeki insanlarla paylaşmanızı, bu uygulamaların gelip geçici değil, kalıcı bir yaşam biçimine dönüştürmenizi istiyorum.
Kaynak: Yrd. Doç. Dr. Önder Yıldız’ın haber7.com web sitesinde yayımlanan “En yüksek kanserojen içeren gıda bu!” başlıklı yazıdan derlenmiştir (Erişim Tarihi: 24 Şubat 2011).



2011-03-06

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir