16 Ağustos 2011

Dergah, bilgi ve bilgelik

Eğitim
Eğitim

Bilgi ve bilgelik kazandıran eğitim kurumlarının başında dergahlar gelir. Onlar insanların düşünce ve eylem dünyalarına zenginlik kazandırırken, akılların başlarda olması kadar gönüllerde de olmasına önem verirler. Öğrenmesini öğrenmenin iç dünyaya dönük yüzünü Tasavvuf oluşturur.

Bilgi dünyasında aklı başında olanlar, bilgelik dünyasında ise aklı gönlünde olanlar yol gösterici olurlar. Bilgi dünyasını zenginleştirmeyenler, bilgelik dünyasının derinliklerine inemezler. Öğretirken öğrenenlere, öğrenirken öğretenlere, iki dünyanın kapıları birden açılır. Onlar herkesin okuduğu kitapları okurlar, ancak kimsenin düşünmediklerini düşünürler, bilinmeyeni bilirler, görülmeyeni görürler, okunmayanı okurlar.

Akılla büyütülen zenginlik, gönülle tüketilmezse, toplumun bütün kesimlerini yoldan çıkaran bir gösterişe dönüşür. Ürün, hizmet ve bilgi üretim gücünü büyütmek ve genişleyen ekonomiyi korumak için, akıl gücünden önce gönül gücüne ihtiyaç vardır. Bunun için, Anadolu insanının düşünce ve eylem dünyasında, gönül ustalarının vazgeçilmez bir yeri vardır.

Kaynak: Nazif Gürdoğan’ın 25 Mayıs 2011 tarihinde Yeni Şafak Gazetesi’nde yayımlanan “Hem öğrenen hem öğreten olmak” konulu makalesinden derlenmiştir.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...