30 Mart 2010

Diyet gıda üretiminde kullanılan ingrediyentler nelerdir?

Beslenme
Beslenme

İngrediyent/Bileşen: Gıda katkı maddesi olmayıp, hammaddeden sonra ağırlıklı önemi olan, üretilen ürüne spesifik özellikler kazandırılması amacıyla mutlaka katılması gereken ve o gıda maddesinin tanımında yer alan maddeler için kullanılan bir terimdir.

Gıdaların kalori içeriğinin dolayısıyla kişilerde enerji alımının azaltılması ürün yapısında yer alan yağ ve şekerlerin tam veya kısmi ikamesiyle sağlanır.

Yağ İkame Ediciler: Yağ ikame ediciler, fiziksel ve kimyasal özellikler bakımından yağa benzeyen gıda ingrediyentleridir. Bir yağ ikame edici yağın verdiği ağız hissi, zenginlik, yumuşaklık ve yağlılığı sağlamalı, duyusal bir denge için tat bileşenleriyle yağa benzer ilişkide olmalıdır. Yağ ikame edicilerin üründe yeniden oluşturduğu özellikler içinde en başarılısı dokudur. Protein kökenli yağ ikame edicilerin yağa göre daha az lipofilik olmasından dolayı sağladığı duyusal özelliklerin sınırlı olduğu görülmektedir. Karbonhidrat kökenli yağ ikame ediciler, dokusal özellikleri suyu bağlayarak sağlarlar. Yağlılık ve gevreklik sağlamak amacıyla ürünün doğal su içeriği arttırılır ancak bu kez raf ömrü problemleri ortaya çıkar.

Şeker İkame Ediciler: Şeker ikamesi amacıyla yoğun tatlandırıcılar kullanılır. Bunlar vücut tarafından metabolize edilmeyen sakarin, siklamat, acesülfam potasyum, aspartam, neosperidin dihidrokalkon gibi yapay tatlandırıcılardır. Sakarin ve siklamatın yol açtığı bir takım sağlık sorunları bu iki tatlandırıcının popülerliğini yitirmesine neden olmuş, alternatif olarak aspartam ve acesülfam-potasyum insanların diyet ihtiyaçlarını karşılamak üzere gıdalarda kullanılmaya başlanmıştır.

Kaynak: Banu Yapar, “Diyet Gıda Ürünleri”, Dış Ticaret Şubesi Araştırma Servisi, 2004.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...