30 Mart 2010

Diyet yiyecekler nedir?

Beslenme
Beslenme

Gıdaların kalori içeriğinin düşürülmesi karbonhidrat ve yağların azaltılması veya kısmi yada tam ikamesiyle sağlanır. Tereyağ, margarin, sosis, salça, sos, peynir, yoğurt ve koruyucular gibi pek çok gıdanın enerji değerleri bu yolla azaltılabilmiştir.

Özellikle kalsiyum miktarındaki artış, genç, menopoz sonrası ve kilolarını kontrol etmek amacıyla sık sık günlük gıda alımını azaltan kadınlara oldukça yararlıdır. Bir diğer avantaj yağ ikamesinde bitkisel proteinler kullanıldığında doymuş yağ içeriğinin düşmesidir. Bunlara karşın yağ içeriğindeki azalma yağda çözünen vitaminlerde de bir azalmayı beraberinde getirmektedir.

İnsanların sağlık ve formda kalma gibi ihtiyaçlarından dolayı şeker ve yağ yerine geçebilecek maddelerin kullanma isteği gittikçe artmış ve bu gıda üreticilerini bu tür maddeleri üretmeye zorlamıştır. Bu tür ürünlerde genel strateji kalori yükselten öğeler olan şekerler ve yağların ikamesidir.

Kaynak: Banu Yapar, “Diyet Gıda Ürünleri”, Dış Ticaret Şubesi Araştırma Servisi, 2004.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...