1 Kasım 2010

Diyette başarının ilk 10 kuralı

Beslenme
Beslenme

1 Kilo alma nedeniniz belirlenmeden sadece diyet veya egzersiz ile yola çıkmayın! “Teşhis olmadan tedavinin de mümkün olmayacağını” aklınızdan çıkarmayın.

2 Hangi programa başlarsanız başlayın mevcut ağırlığınızın yüzde 3-5’inden fazlasını kaybetmeyi düşünüyorsanız önce bir doktorla görüşün, tıbbi bir denetimden geçin. Yüzde 5’i geçen kilo kayıplarının metabolizmanız ve hormonal yapılanmanızda ciddi değişiklikler yapacağını unutmayın.

3 Diyetisyen doktorlardan da, doktor diyetisyenlerden de, kendini hem doktor hem diyetisyen yerine koyan egzersiz danışmanlarından uzak durun.

Doktorlar kilo sorununun sağlıkla ilişkili yanlarını ve sağlıksız sonuçlarını tedavi etmekle sağlığınıza en uygun programı belirlemekle, diyetisyenler sorununuza uygun en iyi ve size özel (yaşam tarzınıza, beslenme alışkanlıklarınıza, ekonomik durumunuza, ağız tadınıza) çözümler üretmekle, egzersiz danışmanları aktivite yanlışlarınızı belirleyip seveceğiniz etkili ve kalıcı aktiviteler oluşturmakla görevli olmalı, bu üçlü bir takım halinde çalışmalıdır.

4 Kilo vermek amacıyla zayıflama haplarını reçeteli olsun ya da olmasın kesinlikle kullanmayın. Bitkisel ve doğal olduğu söylenen desteklerden de kesinlikle uzak durun. Çoğunun içinde ne olduğu bile bilinmiyor.

5 Hızlı kilo vermeye çalışmayın. Unutmayın ki kilo sorununda da hızla giden aynı hızla geri geliyor, verilen kilolar yeniden ve fazlasıyla alınıyor.

Hızlı kilo vermek şok diyetlere itibar etmek ruhsal dengeyi bozuyor, saçları döküyor, kansız cansız bitkin halsiz bırakıyor. Daha da önemlisi hayatı tehdit eden sorunlara yol açabiliyor.

6 Gerçekçi ve uygulanabilir amaçlarla yola çıkın. Gerektiğinde bu yolculuğun uzun sürebileceğini unutmayın.

Yorulduğunuz sıkıldığınız zaman “mola” alın. Unutmayın ki ayda bir kilo verseniz bile dört yılda toplamda kırk sekiz kilo hafiflemek elinizdedir.

7 Siz de bilgili bir kilo yöneticisi olmaya çalışın. Ne yapıldığını nasıl bir plan uygulandığını anlamaya gayret edin. Doğru beslenmenin temel ilkelerini öğrenmeye çalışın.

Duygusal yemeleriniz varsa önlemlerini, yanlış gıda seçimleriniz varsa düzeltme yollarını kavramayı hedefleyin.

8 Marketten, bakkaldan, manavdan, pazardan sağlıklı yiyecek-içecekler satın almayı öğrenin. Kilo verirken de sağlıklı beslenmeniz gerektiğini unutmayın.

9 Başarınızı ödüllendirmeyi ihmal etmeyin. Başarınızın getireceği motivasyon en etkili motivasyondur. Kilonuzu bel çevrenizi izleyin ve hafifleyip inceldikçe kendinizi ödüllendirin.

10 Yolunuza her koşulda devam etmeye gayret edin. Gerektiğinde kısa molalar verin ama programınızı seyahatler, tatiller, iş gezileri esnasında da uygulamaya gayret edin.

Kaynak: Osman Müftüoğlu’nun “Kilo sorununun çözümünde diyetten çok niyete inanırım” yazısından derlenmiştir (Ziyaret Tarihi: 29/10/2010).

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...