Başlangıç » Nedir » Ekmek israfını önlemek için neler yapılmalıdır?

Ekmek israfını önlemek için neler yapılmalıdır?

Posted by: Tuncay Demir 5 Mart 2010 Yorum Yaz

Ekmek israfını önlemek için neler yapılmalıdır? Beslenme Gıda
 

Ülkemizde ciddi boyutlarda olan ekmek israfını önlemek için aşağıdaki öneriler dikkate alınmalıdır.

· Üretim talebe göre planlanmalı, raf ömrü daha uzun kaliteli ekmek üretilmelidir.

· Ekmekler fırında veya satış yerinde uygun koşullarda muhafaza edilmelidir.

· Ekmeğin pişirilmesi ile satışı arasındaki süre en aza indirilmelidir.

· Küçük gramajlarda ekmek üretilmelidir.

· Toplu tüketim yerlerinde ekmek dilimlenmiş veya küçük yuvarlak olarak verilmelidir.

· Toplu tüketim yerlerinde, menüye göre ekmek siparişi verilmeli; artan ekmeklerin daha sonraki günlerde kullanılmasını sağlayacak menüler düzenlenmelidir.

· Satılamayan ekmeklerin fırınlar tarafından, galeta unu, kurutulmuş ekmek içi gibi başka gıda maddelerinin üretiminde kullanılması sağlanmalıdır.

· Orta derecede bayatlamış ekmeklerin düşük fiyattan satılması sağlanmalıdır.

· Tüketici, soğumuş ekmeği bayatlamış saymamalıdır.

· Evlere ihtiyaçtan fazla ekmek alınmamalıdır.

· Ev hanımları bayatlamış ekmeği değerlendirme konusunda bilgilendirilmeli ve teşvik edilmelidir.

Kaynak: Dr. Dyt. Meltem Soylu, Uzm. Gıda Müh. Cengiz Kesici, “Gıda, Su ve Beslenme Konusunda Sık Sorulan Sorular (II)”, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, ISBN: 978-975-590-243-2;  Şubat – 2008.

 

 



2010-03-05

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir