Başlangıç » Nedir » Et, Marinasyon, Kürleme, Tütsüleme, Etin Olgunlaştırılması nedir?

Et, Marinasyon, Kürleme, Tütsüleme, Etin Olgunlaştırılması nedir?

Posted by: Tuncay Demir 25 Şubat 2010 Yorum Yaz

Et, Marinasyon, Kürleme, Tütsüleme, Etin Olgunlaştırılması nedir? Beslenme Gıda
Et: Sığır, manda, koyun, keçi gibi büyük ve küçükbaş hayvanlar; tavuk, hindi, kaz, ördek, beç tavuğu gibi evcil kanatlı hayvanlar ile tavşan ve domuzdan elde edilen, insan tüketimine uygun olan tüm parçaları,
Marinasyon; etin tuz, bitkisel yağ gibi çeşitli gıda maddeleri ve gerektiğinde lezzet vericiler kullanılarak muamele edilmesini,
Kürleme; etin korunması ve daha lezzetli hale getirilmesi amacıyla tuz ve katkı maddelerinin ürünün her tarafına dağıtılması işlemini,
Tütsüleme; et ürünlerini korumak rengi ve tadı geliştirmek, antimikrobiyal ve antioksidan etki sağlamak için uygulanan işlemi,
Olgunlaştırma; etin tuz ve katkı maddeleriyle birlikte uygun klimatik koşullar altında neminin yavaş ve kademeli olarak azaltılması yoluyla doğal fermentasyona veya enzimatik işleme tabi tutulması sonunda zaman içerisinde ürüne tipik duyusal özeliğini veren değişikliklerin meydana gelmesini, ifade eder.
Kaynak: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Et Ürünleri Tebliği Resmi Gazete: 10.02.2000-23960



2010-02-25

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir