5 Mart 2010

Farklı türdeki yağların tüketilmesi sağlığımızı nasıl etkiler?

Beslenme
Beslenme

Sağlıklı bir diyet için öncelikle katı yağlar, zeytinyağı ve diğer bitkisel sıvı yağların dengeli bir şekilde kullanılması gerekir. Katı yağların fazla tüketilmesi kalp-damar hastalıkları yönünden olumsuz etki gösterir.

Katı yağlar hayvansal besinlerde doğal olarak yeterince bulunduğundan yemeklere mümkün olduğunca az eklenmeli, etli yemeklere yağ konulmamalı ve kahvaltıda yağ tüketme alışkanlığından mümkün olduğunca vazgeçilmelidir.

Diğer bitkisel sıvı yağlar elzem yağ asitlerinin kaynağıdır. Zeytinyağı ile bir denge içinde kullanılırsa kalp damar hastalıkları üzerine olumlu etkileri olur. Balıkta bulunan yağların sağlık üzerinde olumlu etkileri vardır. Bu nedenle diyette düzenli balık tüketme alışkanlığının (haftada en az bir kez) kazanılması gerekir. Balıktaki yağ asitleri diğer bitkisel sıvı yağların bazı olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaktadır. Çeşidi ne olursa olsun yağların fazla miktarda tüketilmesi sağlık açısından sakıncalıdır. Bu nedenle diyette yağ düzenlemesi yapılırken diyetin toplam yağ içeriğinin de azaltılması (toplam diyet enerjisinin %25-30’u) önerilmektedir. Yüksek yağ tüketiminin şişmanlık, hipertansiyon ve bunlara bağlı olarak kalpdamar hastalıkları, diyabet, kanser gibi kronik hastalıkları da beraberinde getirir.

Kaynak: Dr. Dyt. Meltem Soylu, Uzm. Gıda Müh. Cengiz Kesici, “Gıda, Su ve Beslenme Konusunda Sık Sorulan Sorular (II)”, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, ISBN: 978-975-590-243-2; Şubat – 2008.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...