20 Mart 2010

Felsefe ve bilim arasında nasıl bir ilişki vardır?

Felsefe
Felsefe

Her iki bilgi türü de varlığı anlamaya yönelir. Basmakalıp bilgilerle yetinmez. Felsefe sorularıyla bilime yol gösterir, bilim ise sorulara cevap buldukça felsefenin yeni sorular sormasına neden olur. Her ikisi de eleştirel ve kuşkucu bir bakış açısıyla konularını ele alır. Her ikisi de akılcılığa dayanır. Felsefe bilimin konu, yöntem ve sınıflandırmalarını birer problem olarak görür ki bundan Bilim Felsefesi alanı doğmuştur. Farklılıkları ise:

· Bilim deney metodunu kullanarak tabiat kanunları bulmaya çalışır; oysa felsefe akıl yürütme yoluyla varlığı anlamaya çalışır.

Bilimsel bilgi teknoloji üretir; oysa felsefe bilgisi hiçbir fayda gözetmeden elde edilen bir bilgidir.

Bilimler parçadan yola çıkarak varlığı açıklamaya yönelirler; felsefe tümel bir bilgidir, varlığı bir bütün halinde ele alır.

Bilim varlığın özünden çok olaylar ve olgular arasındaki neden sonuç bağlarıyla ilgilenir ve nasıl? Sorusunu sorar? Felsefe ise varlığın özünü bilmek ister ve buradan yola çıkarak varlığa nedir? Sorusu sorar.

Bilimlerde ilerleme vardır ve ortaya atılan bir iddia ya çürütülür ya da ispatlanır. Felsefede ortaya atılan bir soru kalıcıdır ve hiçbir zaman kesin bir cevaba ulaşılamaz.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...