Başlangıç » Nedir » Fizyolojik etkilerine göre diyet posasının sınıflandırılması

Fizyolojik etkilerine göre diyet posasının sınıflandırılması

Posted by: Tuncay Demir 21 Şubat 2010 Yorum Yaz

Fizyolojik etkilerine göre diyet posasının sınıflandırılması Beslenme Gıda
Fizyolojik etkilerine göre diyet posasının sınıflandırılması;
Çözünür posa (suda çözünür) ve
Çözünmez posa (suda çözünmez) olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Besinler, çözünür ve çözünmez posa olmak üzere her ikisinin karışımını içerirler. Çözünen posanın iyi kaynağı olan bir besin, bir miktar çözünmeyen posa da içerebilir. Örneğin; meyve ve sebzeler pektin (çözünür) ve selüloz (çözünmez) içerirler. Bununla beraber, meyveler daha çok pektin, sebzeler ise selüloz içerirler.
Posanın Fizyolojik Etkileri:
Besin emilimini,
Sterol metabolizmasını,
Karbonhidrat ve yağ metabolizmasını,
Dışkı hacmini ve ağırlığını,
Çekum/kolon fermentasyonunu,
Bağırsak yapısını,
Bariyer fonksiyonunu,
İmmün fonksiyonunu etkiler.
Kaynak: Yrd. Doç. Dr. Gülhan Samur, Doç. Dr. Seyit M. Mercanlıgil; “Diyet Posası ve Beslenme”, ANKARA, Şubat – 2008.



2010-02-21

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir