Başlangıç » Nedir » Gıda Güvenliğini Etkileyen Tehlikeler nelerdir?

Gıda Güvenliğini Etkileyen Tehlikeler nelerdir?

Posted by: Tuncay Demir 25 Şubat 2010 Yorum Yaz

Gıda Güvenliğini Etkileyen Tehlikeler nelerdir? Beslenme Gıda
Gıda güvenliğini etkileyen tüm tehlikeler,
· biyolojik,
kimyasal,
fiziksel bulaşmalardan
üretim sırasındaki bazı hatalı uygulamalardan kaynaklanmaktadır.
Biyolojik Tehlikeler;
parazitler
bakteriler
virüsler
küfler
algler ve prionlardır
özellikle hayvansal kökenli besinler birçok hastalık etkeninin gelişebilmesi için elverişli bir ortam oluşturmaktadırlar.
Kimyasal Tehlikeler ve Kaynakları
Tehlike Kaynak
Pestisitler   İlaçlamalar
Kimyasal kalıntılar Temizlik sonrası yetersiz durulama
Ambalaj   Ambalaj üretiminde kullanılan kimyasal maddeler
Yağ bulaşmaları   Ekipmanlarda kullanılan yağlar
Organik klorlu maddeler    Klorlama
Nitrat, nitrit amonyum Su
ğır metaller Su
Kimyasal katkı maddeleri     Gereğinden fazla katkı maddesi kullanımı ve yanlış katkı maddelerinin kullanımı
Kimyasal bulaşma Ambalaj, ekipman, ambalaj malzemesi,
Çevre, hava  
Fiziksel Tehlikeler ve Kaynakları
Fiziksel Tehlike   Kaynak
Cam parçası   Lambalar, Pencereler, Cam şişe vb.
Metal parçaları Ekipman, Personel,
Ambalaj   Ambalajların temizliği
Saç, Tırnak, Kıl, tüy   Personel ve ekipman
Haşereler,   Bina ,ekipman, Pest kontrol
Taş, kum tahta,plastik vb   Ambalaj ekipman ve bina
Toz Hava, bina ekipman
Kaynak:Türkiye’de Gıda Güvenliğini Etkileyen Tehlikeler (Makale), Prof. Dr. Ümit GürbüzSelçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı.



2010-02-25

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir