5 Nisan 2010

Gıda güvenliğinin sağlanmasında başlıca nelere dikkat edilmelidir?

Beslenme
Beslenme

Alışveriş yaparken gıda ambalajı üzerindeki etiket bilgileri mutlaka okunmalıdır. Etiket üzerinde gıda üretim yeri, Tarım ve Köy İşleri Ba­kanlığından üretim veya ithalat izini olması ve son kullanma tarihinin belirtilmiş olmasına dikkat edilmelidir.
Çiğ besinlerle, pişmiş ve yemeğe hazır besinler, satın alırken, pişirir­ken, depolarken birbiri ile temas ettirilmemelidir.
Eller, besin hazırlanan, pişirilen, depolanan, servis edilen yerler te­miz tutulmalıdır.
Besinler uygun sıcaklık derecelerinde pişirilmelidir.
Çabuk bozulabilecek besinler ve artan yemekler bekletilmeden buz­dolabına yerleştirilmelidir.
Pişmiş yemekler oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletilmemelidir.
Bozulduğundan şüphe duyulan besinler ke­sinlikle tüketilmemelidir.

Kaynak: Dr. Dyt. Meltem Soylu, Sağlık Memuru Engin Alacahan, Uzm. Gıda Müh. Cengiz Kesici, “Gıda, Su ve Beslenme Konusunda Sık Sorulan Sorular (II)”, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Şubat – 2008.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...