25 Şubat 2010

Gıda kaynaklı infeksiyonlar

Beslenme
Beslenme

Gıda kaynaklı infeksiyonlar (GKİ) ülkeden ülkeye, toplumsal yaşam biçimlerine ve ekonomik koşullara bağlı farklılıklar göstermekle birlikte, hem gelişmiş hem de az gelişmiş ülkelerde sıklıkla görülmektedir. Bu gün için besinlere bağlı 200’den fazla infeksiyon tanımlanmış olup, bunların çoğu bakterilere bağlı olmak üzere, virüslere, parazitlere bağlı oluşmaktadır.

Günümüzde gıda kaynaklı infeksiyonlarda 27 temel patojen mevcuttur. En önemlileri Camplobacter, salmonella, Clostridium türleri, S. Aureus, E coli O157:H7, B cereus ve L. Monocytogenes tir. Bununla birlikte bu patojenler GKI ların toplam tahmini sayısının sadece %19 undan sorumlu bulunmuştur. Bu da henüz tanımlanmamış bir çok gıda kökenli patojen olduğunu düşündürmektedir. Son yıllarda GKİ’ların spektrumu genişlemiştir.

GKİ lara neden olan patojenler ve ilişkili gıdalar Tablo 1’de gözükmektedir.

Tablo1: GKİ’lara neden olan patojenler ve ilişkili gıdalar

Patojen

Gıda

S. aureus

Krema, salatalar, et ürünleri, soğuk gıdalar

B.cereus

Kızartılmış pirinç, sebzeler,et yemeği, vanilya sosu

C.perfiringens

Pişmiş etler, et suyu

V.cholerae

Kabuklu deniz ürünleri, deniz ürünleri

V.parahaemolyticus

Kabuklu deniz ürünleri, deniz ürünleri

V.vulnificus

Kabuklu deniz ürünleri, deniz ürünleri

C.jejuni

Süt, kümes hayvanları

S.enteritidis

Yumurta, kümes hayvanları, diğer etler

Shigella türleri

Salatalar, süt, soğuk gıdalar

Y. enterocolitica

Süt, domuz ürünleri

E.coli

Çekilmiş sığır eti, süt, marul, pastörize edilmemiş elma şarabı

L. monocytogenes

Yumuşak peynir, süt, lahana salatası

C.botulinum

Etler, ev tipi konserveler

Enteric viruslar

Kabuklu denis ürünleri, çeşitli gıdalar

Kaynak: Gıda Kaynaklı İnfeksiyonlar (Makale), Yrd. Doç. Dr. Elif Doyuk Kartal,Osmangazi Üniv. Tıp Fak. İnfeksiyon Hast. Ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Eskişehir.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...