Başlangıç » Nedir » Gıda kaynaklı infeksiyonlar

Gıda kaynaklı infeksiyonlar

Posted by: Tuncay Demir 25 Şubat 2010 Yorum Yaz

Gıda kaynaklı infeksiyonlar Beslenme Gıda
Gıda kaynaklı infeksiyonlar (GKİ) ülkeden ülkeye, toplumsal yaşam biçimlerine ve ekonomik koşullara bağlı farklılıklar göstermekle birlikte, hem gelişmiş hem de az gelişmiş ülkelerde sıklıkla görülmektedir. Bu gün için besinlere bağlı 200’den fazla infeksiyon tanımlanmış olup, bunların çoğu bakterilere bağlı olmak üzere, virüslere, parazitlere bağlı oluşmaktadır.
Günümüzde gıda kaynaklı infeksiyonlarda 27 temel patojen mevcuttur. En önemlileri Camplobacter, salmonella, Clostridium türleri, S. Aureus, E coli O157:H7, B cereus ve L. Monocytogenes tir. Bununla birlikte bu patojenler GKI ların toplam tahmini sayısının sadece %19 undan sorumlu bulunmuştur. Bu da henüz tanımlanmamış bir çok gıda kökenli patojen olduğunu düşündürmektedir. Son yıllarda GKİ’ların spektrumu genişlemiştir.
GKİ lara neden olan patojenler ve ilişkili gıdalar Tablo 1’de gözükmektedir.
Tablo1: GKİ’lara neden olan patojenler ve ilişkili gıdalar
Patojen
Gıda
S. aureus
Krema, salatalar, et ürünleri, soğuk gıdalar
B.cereus
Kızartılmış pirinç, sebzeler,et yemeği, vanilya sosu
C.perfiringens
Pişmiş etler, et suyu
V.cholerae
Kabuklu deniz ürünleri, deniz ürünleri
V.parahaemolyticus
Kabuklu deniz ürünleri, deniz ürünleri
V.vulnificus
Kabuklu deniz ürünleri, deniz ürünleri
C.jejuni
Süt, kümes hayvanları
S.enteritidis
Yumurta, kümes hayvanları, diğer etler
Shigella türleri
Salatalar, süt, soğuk gıdalar
Y. enterocolitica
Süt, domuz ürünleri
E.coli
Çekilmiş sığır eti, süt, marul, pastörize edilmemiş elma şarabı
L. monocytogenes
Yumuşak peynir, süt, lahana salatası
C.botulinum
Etler, ev tipi konserveler
Enteric viruslar
Kabuklu denis ürünleri, çeşitli gıdalar
Kaynak: Gıda Kaynaklı İnfeksiyonlar (Makale), Yrd. Doç. Dr. Elif Doyuk Kartal,Osmangazi Üniv. Tıp Fak. İnfeksiyon Hast. Ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Eskişehir.



2010-02-25

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir