A.Bakteriler H.Ağır Metaller
Clostridium botulinum Arsenik
Clostridium perfringens Bakır
Salmonella spp. Kadmiyum
Staphylococcus aureus Kurşun
Shigella spp. Cıva
Selenyum
B.Küfler I. Radyoaktif İzotoplar
Aspergillus flavus Sezyum 137
Penicillium cylopium İyodin 131
Fusarium spp. Potasyum 40
Stronsyum 90
C.Virüsler J. Çeşitli Maddeler
Hepatit A Kirlilikler
Poliomyelit Cam tozları
Gastroenterit yapan virüsler Boya kabukları(sıyrıntılar)
Bovin spongiform Metal tozları
D.Parazitler K. Doğal Oluşan Toksinler
Barsak kurtları Alg toksinleri
Tricihinellae Yağlı tohum toksinleri
Cestodes-Taenia saginata Küf toksinleri
Taeina solinum Mantar toksinleri
E.Zararlı Hayvanlar L.Beslenme Hataları
Kuşlar Yetersiz besin elementleri
Böcekler Gıda işlemedeki hatalardan
Kemirgenler kaynaklanan besin kayıpları
F.Kalıntılar M.Kuralsızlık sorunları
Antibiyotikler Hatalı etiketler
Klorinli insektisitler Eksik ağırlıklar
Organofosforlu insektisitler
N.Fonksiyonel Hatalar
Heksabromobifeniller Paketleme hataları
Poliklorinli bifeniller Sapmalar
Vinil klorid
Kaynak: Dr. Dyt. Meltem Soylu, Sağlık Memuru Engin Alacahan, Uzm. Gıda Müh. Cengiz Kesici, “Gıda, Su ve Beslenme Konusunda Sık Sorulan Sorular (II)”, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Şubat – 2008.