Başlangıç » Nedir » Gıdalarda bulunabilecek risk oluşturucu maddeler nelerdir?

Gıdalarda bulunabilecek risk oluşturucu maddeler nelerdir?

Posted by: Tuncay Demir 5 Nisan 2010 Yorum Yaz

Gıdalarda bulunabilecek risk oluşturucu maddeler nelerdir? Beslenme Gıda
A.Bakteriler H.Ağır Metaller
Clostridium botulinum   Arsenik
Clostridium perfringens Bakır
Salmonella spp. Kadmiyum
Staphylococcus aureus Kurşun
Shigella spp. Cıva
  Selenyum
B.Küfler   I. Radyoaktif İzotoplar
Aspergillus flavus  Sezyum 137
Penicillium cylopium İyodin 131
Fusarium spp. Potasyum 40
Stronsyum 90
C.Virüsler   J. Çeşitli Maddeler
Hepatit A   Kirlilikler
Poliomyelit   Cam tozları
Gastroenterit yapan virüsler   Boya kabukları(sıyrıntılar)
Bovin spongiform  Metal tozları
 
D.Parazitler K. Doğal Oluşan Toksinler
Barsak kurtları   Alg toksinleri
Tricihinellae Yağlı tohum toksinleri
Cestodes-Taenia saginata     Küf toksinleri
Taeina solinum Mantar toksinleri
 
E.Zararlı Hayvanlar L.Beslenme Hataları
Kuşlar   Yetersiz besin elementleri
Böcekler   Gıda işlemedeki hatalardan
Kemirgenler kaynaklanan besin kayıpları
 
F.Kalıntılar   M.Kuralsızlık sorunları
Antibiyotikler Hatalı etiketler
Klorinli insektisitler Eksik ağırlıklar
Organofosforlu insektisitler
 
N.Fonksiyonel Hatalar
Heksabromobifeniller Paketleme hataları
Poliklorinli bifeniller   Sapmalar
Vinil klorid
Kaynak: Dr. Dyt. Meltem Soylu, Sağlık Memuru Engin Alacahan, Uzm. Gıda Müh. Cengiz Kesici, “Gıda, Su ve Beslenme Konusunda Sık Sorulan Sorular (II)”, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Şubat – 2008.



2010-04-05

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir