11 Ağustos 2010

Hac ile umrenin mahiyetleri nedir?

İlahiyat
İlahiyat
  • Hac, lûgatta, saygı değer makamları ve diğer yerleri ziyaret kasdında bulunmaktır. Din deyiminde ise: “Arafat’da özel vaktinde bir mikdar durmaktan ve ondan sonra Kâbe-i Muazzama’yı usulü üzere tavaf ederek ziyaret yapmaktan ibarettir. Hac yapan kimseye Hâcc (Hacı) denir. Bunun çoğulu “Hüccac”dır.
  • Umre, lûgatta ziyaret manasınadır. Din deyiminde: “Kâbe-i Muazzama’yı tavaftan ve Safa ile Merve denilen iki yer arasında sa’y etmekten (koşar gibi gidip gelmekten) ibarettir. Bunun için belli bir zaman yoktur. Senenin her mevsiminde yapılabilir. Yalnız Arefe günü ile Kurban bayramının dört gününde yapılması mekruhtur. Ramazan ayında yapılması mendubdur.
  • Umre, müekked bir sünnettir. Bunu yapan kimseye “Mutemir” denir. Farz olan hacca, Hacc-ı Ekber denildiği gibi, umreye de “Hacc-ı Asgar” denilir. Bununla beraber Arefe günü cumaya raslayan bir farz hacca da “Hacc-ı Ekber” denilmektedir.
  • (Umre, İmam Malik’e göre de bir müekked sünnettir. Fakat İmam Şafiî’ye göre, ömürde bir defa hemen yerine getirilmesi gerekmeyen bir farz-ı ayndır. Hanbelî’lere göre, hemen yerine getirilmesi gereken bir farzdır.)

Kaynak: Erzurumlu Ömer Nasuhî Bilmen’in Büyük İslam İlmihali’iden derlenmiştir (02/11/2010).

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...