16 Haziran 2011

İç Sularımızdaki Ekolojik Açıdan Zararlı Balıklar Nelerdir?

Su Ürünleri
Su Ürünleri

Güneş Levreği (Lepomisgibbosus): Ülkemiz iç sularının doğal türü olmayan etçil bir balıktır. Ekonomik değeri olmayıpyerli türlerimize ve ekonomik balık türlerine büyük zararlar verebilmektedir.

TilapyaAzmanı (Tilapia sp.): Ülkemiz iç sularının doğal türü değildir. Ekonomik değeri olmayıp, yerli türlerimize veekonomik balık türlerine büyük zararlar verebilir.

Havuz Balıkları (Carassius sp.): Sazan balığı ve bazı sazangiller türleriyle çiftleştiğinde kısır yavrular meydana gelir.Bu etkisi ile sazan ırkını yok edici özellik taşımaktadır. Hızla çoğalarak ortama hakimolur.

Gambusia(Ghambussia sp.): Sivrisineklerle biyolojik mücadelede kullanılan ve zararsız olduğu düşünülen bu balıktürü, bırakıldığı sularda bazı balık türlerinin yumurtalarını yiyerek, zararlıolabilmektedir. Yerleştiği habitattan temizlenmesi çok zordur.

Çizgili Sazan (Pseudorasboraparva): Ekonomik değeri yoktur. Küçük böcekler, balık yumurtaları ve larvalarıyla beslenir.Sayıca üstünlüğe ulaşınca diğer balıkların yumurtlama alanlarına ciddi zararlar verir.Kirlilikten ve sıcaklık değişimlerinden etkilenmez. Birçok balık türü üzerinde baskıoluşturur. Doğal balık faunasına, öldürücü patojen enfeksiyonlar bulaştırması ile dezarar vermektedir.

Kaynak: 2/2 Numaralı Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ(Tebliğ No: 2008/49)

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...