30 Eylül 2011

İş dünyasında Sabancı ekolü

Organizasyon
Organizasyon

Sabancı’dan ‘Ağabey’ Gibi Lider Çıkıyor

İş dünyasının önemli ekolleri arasında baş sıralarda yer alanlardan biri de Sabancı Holding. Uzmanlara göre Sabancı ekolünü en iyi tanımlayan kelimeler, sadakat, yüksek özgüven ve mükemmeliyetçilik. PricewaterhouseCoopers İK Hizmetleri Bölüm Yöneticisi Murat Demiroğlu, “Sabancı daha çok yöneticilerini kendi içinde değerlendiriyor. Yöneticilerde de kuruma karşı müthiş bir bağlılık oluşuyor. Yaşam tarzlarına baktığımızda diğer büyük gruplara göre daha mütevazılar” diyor.

Sabancı Holding İnsan Kaynakları Grup Başkanı Rıdvan Yirmibeşoğlu ekol hakkındaki genel tanımlamaları doğrular nitelikte konuşuyor. Yirmibeşoğlu, Sabancı ekolü liderlerinin özgüvenlerinin yüksek olduğunu belirtiyor. Ardından da sözlerine şöyle devam ediyor: “Zor görevleri almaya isteklidirler. İyi hesaplanmamış risk almaktan da çok hoşlanmazlar. Çalışanlara insan olarak değer verirler. Bir nevi ‘ağabeylik’ ederler. İş ve özel yaşam arasındaki dengede öncelikleri işe doğru kaymıştır. Aidiyet duyguları ve organizasyonel bağlılıkları güçlüdür.”

“Burada büyüdüm ve olgunlaştım”

Sabancı ekolünün en başarılı temsilcileri arasında Sabancı’da yetişerek grubun ilk CEO’su olan Hasan Güleşçi, mühendis olarak gruba katılıp topluluğa ilk Avrupa Kalite Ödülü’nü kazandıran Hazım Kantarcı, Ayduk Çelenk, Yakup Güngör, Akın Kozanoğlu ve Ahmet Dördüncü gösteriliyor.

Tüm bu yöneticilerin ekolün temel karakteristik özelliklerini net şekilde taşıdıkları ifade ediliyor. 20 yılı aşkın süredir toplulukta çalışan Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, bu ekolde çalışıyor olmaktan gurur duyduğunu söylüyor. Dördüncü neredeyse iş yaşamının tümünü oluşturan Sabancı deneyimine ilişkin şöyle konuşuyor: “Ben burada büyüdüm ve olgunlaştım. Birçok değerin yanında burada çalışıyor olmak bana geniş bir dünya görüşü, hoşgörü, sıkı bir iş disiplini, başarmaya odaklı olmak gibi özellikler kazandırdı.” Dördüncü, ekolde zaman içinde yaşanan değişimin daha kurumsal bir bilinç edinme, değişime daha açık olma yönünde gerçekleştiğini açıklıyor.

Kaynak: Nilüfer Gözütok’un capital.com.tr web sitesindeki “En Güçlü Ekoller” yazısındanderlenmiştir (Derleme Tarihi: 17/06/2011).

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...