12 Temmuz 2010

İslam’da Bilginin Kaynaklarında “Duyuların Yeri”

İlahiyat
İlahiyat

Duyularımızı göz, kulak, deri, dil ve burun olmak üzere beş duyu organımızı kullanarak elde ederiz. Bu organlarımız sayesinde doğru bilgiye ulaşabilmek için onların tam ve kusursuz olmaları gerekir. Kusursuz ve sağlıklı duyu organlarına İslam akaidi (inançları) kitaplarında “havass-ı selime” denir. Bu kitaplarda sağlıklı duyular bilgi edinme yollarından birisi olarak ele alınmıştır.

Evrende Allah’ın koyduğu yasalar vardır: Suyun donması, yüz derecede kaynaması, yerçekimi, yağmur, kar, fırtına, sıcaklık, soğukluk gibi. Duyularımız yoluyla bu yasaların işleyişine şahitlik eder, genellemeler yaparak doğru bilgilere ulaşırız. İnsanlar gibi hayvanlar da duyularıyla bilgi sahibi olurlar. İnsanların bazı duyuları frekanslar, uzaklıklar, gece olması gibi çevresel faktörlerle sınırlanabilir. Bazı hayvanlar aynı şartlarda çok daha iyi duyum sağlayabilmektedir.

Duyularımız yoluyla ulaştığımız bilgilerin derecesi kişiden kişiye değişebilmektedir. Kimine sıcak gelen, kimine ılık veya soğuk gelebilir. Akıl ve tecrübelerimizle duygularımızın eksikliklerini tamamlarız. Ne kadar çok duyu organımızı kullanırsak o kadar doğru bilgi elde ederiz. Çayın sıcak olduğu bilgisini buharını görerek, bardağın sıcaklığına dokunarak ve çayı yudumlayarak öğrenirsek daha kalıcı ve kesin bilgiye ulaşmış oluruz.

Duygularımız yaşamımızı kolaylaştıran ve güzelleştiren bir donanıma sahiptir. İlk ve basit bilgilerimizden başlayarak genelleşmiş pek çok bilgiye duyularımızı kullanarak ulaşırız. Bu nimetler için Allah’a ne kadar çok şükretsek azdır.

Kaynak: Milli Eğitim Web Sitesinde Yer Alan “Mesleki Açık Öğretim Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 4 (Hazırlayan: M. Sadık ARSLAN)” Ders Notlarından Derlenmiştir (Ziyaret Tarihi: 01/02/2010).

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...