20 Şubat 2010

İstihbarat haberi yazma teknikleri

Gazetecilik
Gazetecilik

Muhabirin haberini ele alış tarzı, haberinin yayımlanma olasılığını etkiler. Bu noktada başarılı bir muhabir, haberinin yayımlanma olasılığını artırabilmektedir. Muhabir ne tür habere giderse gitsin haberini açık, sade, anlaşılır bir dille yazmalı; televizyon haberciliğinde görüntü ve metnin birbirini tamamlamak zorunda olduğunu unutmamalıdır. Örneğin, bir patlama olayında patlama görüntüleri olayın ne şekilde olduğunu açıklıyorsa patlamanın nasıl olduğunu metinde tekrar ele almak gereksiz olacaktır. Yine bir kavga olayında görüntüler kavganın nasıl olduğunu anlatıyorsa metinde tekrar kavgayı anlatmanın gereği yoktur. “Bu görüntüler bir liseden”, “İzlediğiniz görüntüler İstanbul’dan” vb. ifadeler kullanılarak olay tamamen görüntülerle anlatılabilmektedir. Burada önemli olan, haber metninde görüntüde olmayan detaylara yer verebilmektir.

Haberci adayı için ilk aşama, yeteri kadar bilgi toplama ile başlar. 5N 1K formülündeki soruların yanıtlarını not defterine kaydeden haberci, aklına gelen haberle ilgili tüm ayrıntıları merak eder ve bu soruların yanıtlarını not alır. Haberi zenginleştirmenin ve renklendirmenin yolu, alınan bu notlarla gerçekleşir. Haber yazmaya başlamadan önce habercinin, aldığı notlara güvenmesi gerekir. Elde edilen bilgilerin yeterliliği, doğruluğu ve geçerliliği konusunda sorun kalmamışsa haber yazma aşamasına geçilebilir.

Muhabir, kuruma döndükten sonra haber görüntülerini izleyerek haberinde ele alacağı unsurlarla ilgili eksik görüntü olup olmadığını kontrol etmelidir. Eksik görüntü varsa arşiv görüntülerinden, fotoğraflardan, grafiklerden yararlanabilir. Ayrıca televizyon kuruluşlarında görüntü oluşturmak amacıyla olaya ait canlandırmalar da yapılabilmektedir. Canlandırmalarda olay yerinden genel ve detay çekimler alınır. Eğer haberde canlandırma ile görüntü tamamlanmışsa mutlaka canlandırma olduğu izleyiciye iletilmelidir. Bu durumda “canlandırma” yazısı ekranda yer almalıdır. Aynı şeklide arşiv görüntüsü kullanılıyorsa “arşiv” bilgisi ekranda yer almalıdır.

Kaynak: “Gazetecilik İstihbarat Haberciliği”, Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi, Ankara, 2007.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...