Başlangıç » Nedir » Kanserden korunmak için nelere dikkat edilmelidir?

Kanserden korunmak için nelere dikkat edilmelidir?

Posted by: Tuncay Demir 7 Mayıs 2010 Yorum Yaz

Kanserden korunmak için nelere dikkat edilmelidir? Beslenme Gıda
Yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösteril­meli; öğünlerde 4 besin grubundan yiyeceklerin yer aldığı dengeli bir menü hazırlanmalıdır.
İdeal vücut ağırlığı sağlanılmalı ve sürdürülmelidir.
Günde en az 5 porsiyon sebze veya meyve tüke­tilmelidir. En az 2 porsiyonu yeşil yapraklı sebzeler veya portakal, limon gibi turunçgillerden olmalıdır.
Rafine tahıllar ve şeker yerine tam taneli tahıllar tercih edilmelidir.
Özellikle yağı yüksek ve işlenmiş kırmızı et tüketi­mi sınırlandırılmalıdır. Kırmızı et yerine balık, tavuk, kuru baklagiller tercih edilmelidir. Etlerin pişirilme­sinde haşlama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
Yağ alımının azaltılması için; yemeklerin az yağla pişirilmesi, et yemekle­rinin yağ eklenmeden kendi yağları ile pişirilmesi, kızartma, kavurma gibi pişirme yöntemleri yerine haşlama, ızgara, fırında pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi gerekir.
Kaynak: Dr. Dyt. Meltem Soylu, Sağlık Memuru Engin Alacahan, Uzm. Gıda Müh. Cengiz Kesici, “Gıda, Su ve Beslenme Konusunda Sık Sorulan Sorular (II)”, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Şubat – 2008.



2010-05-07

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir