Başlangıç » Nedir » Karbonhidratların fonksiyonu

Karbonhidratların fonksiyonu

Posted by: Tuncay Demir 12 Temmuz 2010 Yorum Yaz

Karbonhidratların fonksiyonu Beslenme Gıda
Yapısal ve koruyucu elemanlar olarak fonksiyon görüyorlar. Eklem­lerimizi kayganlaştırıyor ve hücreler arasındaki yapışmayı sağlıyorlar. Su­yun vücudumuzda tutulmasını sağlayan da karbonhidratlar. Sindirim enzimlerinin etkilemediği dirençli nişasta, nişasta olmayan polisakkaritler, oligosakkaritler ve lignin gibi bazı karbonhidratlar da, bağırsak hareketlerini artırarak, bağırsakları­mızda oluşan atıkların dışkı olarak atılmasına yardımcı oluyorlar. Yani kabızlığı önlüyor, ayrıca bağırsakta hastalık yapıcı bakterilerin üremesi­ni engelliyorlar. Ancak gereğinden fazla alındıklarında da durum tersi­ne dönebiliyor. Bağırsaktaki posa­nın gereğinden fazla olmasına yol açıp, kişiyi ishal yapabiliyorlar; bu nedenle dikkatli olmak gerekiyor.
Kaynak: Gülgün Akbaba, “Enerji Kaynagimiz…Karbonhidratlar”, Bilim ve Teknik, Mart 2007.



2010-07-12

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir