31 Ocak 2018

Kolesterol Nedir?

Dil Bilgisi
Dil Bilgisi

Kanda ve büyük ölçüde ödde bulunan, besinlerle alınan sterol.


Hayvansal ve bitkisel yağların içerisinde bulunan, karaciğer tarafından sentez edilen bir maddedir. Kanda normalden fazla bulunması halinde, damar sertliğine neden olur, ve bazanda safra pigmentleri ile birleşerek safra taşlarının oluşumunda rol oynar.


Kolesterol, siklik alkol olarak bilinen bir steroldür. Vücut tarafından sentezlenir ve normal metabolik proseslerde görev alır. Kolesterolün metabolizmada bir çok işlevi bulunmaktadır; hücre zarlarının ve plazma proteinlerinin yapımında etkilidir. Vücutta yağların taşınmasına yardımcı olarak hücre içi ve hücre dışı iletimi kolaylaştırır ve düzenler. Kolesterolün fosfolipide oranı, membranların geçirgenlik özelliğini etkileyebilir. D vitamininin yanı sıra pek çok önemli steroid hormonların ve safra asitlerinin sentezinde bir ön maddedir. Karaciğer, böbrek, kas, deri, bağırsak gibi pek çok doku kolesterol sentezlemektedir. Kolesterol gıdalarla da alınabilir. Sadece hayvansal kökenli gıdalar kolesterol içerir ve dokunun lipid fraksiyonunda yer alır. Yumurta, süt, et ve ürünleri gibi hayvansal gıdalar diyetteki kolesterolün %100 kaynağıdır. Diyette alınan kolesterolün %60’ ı metabolizmada absorbe edilmektedir. Kolesterol ile kalp ve damar hastalıkları arasında önemli bir ilişki saptanmıştır. Dengeli ve sağlıklı beslenmede gıdalardan günlük kolesterol alımı erkekler için 300 mg, kadınlar için 225 mg olarak sınırlandırılmıştır.

Kaynak: “Kuzu Etlerinin Kolesterol ve Yağ İçeriği Arasındaki İlişkinin Saptanması”, Meltem SERDAROĞLU, Gülen Yıldız TURP, Gıda (2000) 25 (4): 279-281

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...