6 Haziran 2010

Kurban ibadeti ne zaman başlamıştır?

İlahiyat
İlahiyat

Kurbanın tarihi oldukça eskidir. Kur’an’a ve dini kaynaklara göre (bak. Saffat suresi 107-111.ayetler) Hz. İbrahim, bir oğlu olursa onu Allah’a kurban edeceğini söyler. Gün gelir, oğlu olur. Rüyasında sözü hatırlatılınca oğlu İsmail’e konuyu açar. İsmail, Allah’ın emrine teslimiyet gösterir. Hz. İbrahim oğlunu kesmeye teşebbüs eder, ama bıçak bir türlü kesmez. Allah, baba ve oğlunun kendisine olan teslimiyetinden razı olur ve Cebrail aracılığı ile bir kurbanlık göndererek onları ödüllendirir. İşte kurban ibadeti, bu olayla başlayarak günümüze kadar gelmiştir.

Kurban edilecek hayvanlar şunlardır: Bir yaşını doldurmuş koyun ve keçi, iki yaşını doldurmuş sığır ve manda, beş yaşını doldurmuş deve. Kurban edilecek hayvanın sağlıklı olması gereklidir. Kurban, Allah için, samimi niyetlerle kesilmelidir. Allah “Onların ne etleri ne de kanları Allah’a ulaşır. Fakat ona sadece sizin takvanız (Allah’a karşı gelmekten sakınmanız) ulaşır.” Buyurmuştur (Hac suresi, 37. ayet).

Kurban, Kurban Bayramı’nın ilk üç günü kesilebilir. Kurbanı kesmeye götürürken hayvana iyi davranmalı, eziyet edilmemelidir. Bıçakların iyi bileylenmiş olması ve kurbanı uzman kimselerin kesmesi gereklidir. Kurban, kıbleye çevrilerek ve “Bismillahi Allahü Ekber” diyerek kesilmelidir. Eti ve derisi ihtiyaç sahibi kişi ve kurumlara verilebilir. Bir bölümü de aile içinde yenmeli ve misafirlere ikram edilmelidir.

Kaynak: Milli Eğitim Web Sitesinde Yer Alan “Mesleki Açık Öğretim Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 3 (Hazırlayan: M. Sadık Arslan)” Ders Notlarından Derlenmiştir (Ziyaret Tarihi: 01/02/2010).

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...