Başlangıç » Nedir » Lâbada nedir?

Lâbada nedir?

Posted by: Mustafa Gülay 29 Nisan 2010 Yorum Yaz

Lâbada nedir? Çevre Ekoloji
Rumex alt cinsine bağlı bazı Rumex ( polygonaceae ) türlerine verilen genel ad. Çok yıllık, otsu bitkiler olup yapraklar ok veya mızrak biçiminde değildir. Yaprakları pazarlarda satılır ve sebze olarak kullanılır. Erzurum bölgesinde yapraklar saç örgüsü şeklinde örüldükten sonra kurutulur ve kışın kullanmak için saklanır. Meyveleri (gığış) çay gibi hazırlanarak çay yerine içilir (Tokat). Yaprakları ile yapılan et dolmasına Efelek dolması denir. En çok aşağıdaki türlerin yaprakları kullanılmaktadır. Avelik, develik, düvelik, ebelik, efelek, evelek, evilik, everek, geğeş, ılıbada, ılıbıda, ılıbıdı, ilabada, ilebeda, ilibada, ilibade, klibade.
Rumux alpinus L. – Dağ pazısı (Anzer-Rize). Emirdağ (Afyon) yayla köylerinde ışgın adıyla tanınır. Yaprak sağı çiğ olarak yenir. Yapraklarından dolma yapılır veya ıspanak gibi pişirilerek yoğurt ile yenir. Osmanlı döneminde bu türün Uludağ'dan toplanan kökleri Papaz ravendi veya Ravend-i Rumi (Anadolu ravendi) adı altında İstanbul aktarlarında satılır ve ravent kökü yerine kullanılırdı.
R. conglomeratus – Murray-Labada
R. crispus L . – Evelik. Sığırkuyruğu (Azdavay-Kastamonu). Doğu Anadolu (Erzurum) bölgesinde sebze olarak kullanılır.
R. obtusifolius L. – Evelik, yabani pazı (Van).
R. olympicus Boiss – Ebelek, İlabada. Uludağ'da (Bursa) yetişir. Yapraklarından et dolması sarılır.
R. patentia L. – Evelik, develik (Ilıca-Erzurum)
R. pulcher – Van bölgesinde Tirşo adıyla tanınır ve kökü yara iyi edici olarak kullanılır.
Kaynak: Tema’nın web sitesinden derlenmiştir (Ziyaret tarihi: 26/04/2010).





2010-04-29

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir