3 Şubat 2011

Mısırda gerçekten zemberek boşaldı mı?

Siyaset
Siyaset

YAKLAŞIK bir sene iki Mısır köyünde, toplam bir sene de İskenderiye ve Kahire’de yaşadım. Hem köyüne hem kentine aşina olduğum bir ülkedir.

Köyde Müslüman Kardeşler’in temsilcileri hiçbir zaman yoksul çiftçiler değildi. Köylülerin kalbinde Nasır vardır. Siyasi İslamcılar servis sektöründeki hegemonyalarını kullanarak doktorlukla, öğretmenlikle örgütlenirler. Sosyal devlet neo-liberalizmle çökertildiği için de boşluğu doldururlar. Herkes biliyor, ilk şeffaf seçimde İhvan iktidarda.

ABD yönetimi panik içinde. Mübarek’in veya oğlunun iktidarını desteklemeleri artık mümkün değil. Clinton da Mübarek rejimine ilk ihtarını verdi. Zemberek boşaldı. ABD’nin dünyada İsrail’den sonra en çok yardım gönderdiği ikinci ülke olan Mısır kaynıyor. Ortadoğu’da dört kişiden biri Mısır’da, biri Türkiye’de, diğeri İran’da yaşar.

Mısır demokrasiye dair ilk adımını attı. Dolayısıyla siyasi İslam’ın önündeki ilk engel kalkmak üzere. İhvan Mısır’da iktidara gelirse İran ve Türkiye’den sonra Ortadoğu’da siyasal İslam’ın başarısı dörtte üç eder. Kahire, Arap dünyasının kültürel ve siyasi başkentidir. Bu nedenle Mısır’daki değişim sonrası bütün Ortadoğu değişecektir. ABD şu anda sömürge devletinin aksamını değiştirmeden nasıl idare ederim diye düşünüyor. İslamcılar öfkeli. ABD’ye karşı öfke laikler ve solcular arasında daha fazla. Mübarek’in ABD kuklası olduğunu herkes biliyor.

Mübarek sonrası demokratik bir hükümet çok zorlanacak. Öncelikle Mısır’ı iktisadi olarak yerle bir eden neo-liberal enkazla boğuşacak. Filistin sorunu Arap devletlerinde iç mesele olarak algılanır. Mübarek bu konuda suspustu. Siyasi İslam için İsrail’i desteklemek mümkün değil. Uluslararası krizler açısından daha çalkantılı bir döneme giriyoruz. İsrail sömürgeciliğinin maliyeti artık çok daha yüksek olacak. İsrail daha saldırganlaşacak. İran’ı ABD vursun diye daha fazla bastıracak.

Mısır’daki ayaklanmanın arkası örgütlü. Mısır’daki ayaklanma ve doğuracağı değişim Tunus gibi değil, çok daha büyük, çok daha etkili ve dünya siyasetini değiştirecek kadar önemli.

Bu noktada Batı’nın gözleri Türkiye’de. “AKP’nin mülayim siyasi İslamı Ortadoğu’ya örnek olur mu” sorusu akıllarda. Ama koşullar çok farklı…

Kaynak: 31 Ocak 2011 tarihinde Milli Gazete’de yayımlanan “Zemberek boşaldı” yazısından alıntılanmıştır.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...