12 Temmuz 2010

Morötesi (Ultraviyole) ışıma nedir?

Fizik
Fizik

Morötesi ışıma (ultraviyole ışıma) veya kısaca UV, güneş ışığında vardır. Güneş ışığı vücudumuza çarptığında, UV ışıması derimizde D vitamini üretir. D vitamini sağlıklı kemikler ve dişler için gereklidir. Bazı yiyecekler, UV ışınlarına maruz bırakılırsa D vitamini içerikleri artış gösterir. Örneğin, süt içerisindeki D vitaminini arttırmak için UV lambasından çıkan ışınlara tutulur.

UV ışıması mikropları öldürür. Bu sebeple, hastanelerin ameliyat odalarında mikropları yok etmek için UV lambaları kullanılır. UV ışıması görünmez olup, dalga boyu görünür ışığınkinden daha da azdır. Elektromanyetik tayfta, görünür ışığa komşu olan UV, mor ışığın altında görünür bölgeye yakındır. UV ışıması, flüoresan bir madde ile aranabilir. Işımaya tabi olan flüoresan madde parıldamaya başlar ve ışık çıkarır. UV ışımasının bu özelliğinden dolayı bazen ona “siyah ışık” adı verilir. UV ışımasına aşırı maruz kalma zararlı olabilir. Güneşte aşırı derecede kalmak deri kanserine yol açabilir.

Kaynak: Prof. M. Selami Kılıçkaya, Editör: Yrd. Doç. Dr. Ali Cemalcılar, “Temel Fizik”, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayınları No: 674, Açıköğretim Fakültesi Yayınları No: 331, ISBN 975 – 492 – 348 – 5, 1996.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...