4 Mayıs 2010

Organik arıcılıkta dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Hayvancılık
Hayvancılık

Arıcılık ürünlerinin organik üretim olarak nitelendirilmesi, kovanların özellikleri, çevre kalitesi, arıcılık ürünlerinin özenle elde edilmesi, işlenmesi ve depolanması gibi kriterlere bağlı. Bunun yanında, organik bal üretiminde, yavrulu çerçevelerden bal süzülmesi ve bu işlem esnasında sentetik kovucu maddelerin kullanılması da yasak.

Organik arıcılıkta dikkat edilmesi gereken hususlar şöyle sıralanabilir:

Geçiş dönemi: Organik üretime karar verilerek, bu üretim için hazırlıkların yapılmaya başlanmasından, ürünün üretilip belgelendirilmesine kadar geçen sürece “geçiş süreci” deniyor. Geleneksel arıcılıktan, organik arıcılığa geçiş süresi ise 1 yıl sürüyor. Geçiş döneminde, arılar organik kovana aktarılıyor ve kovanda bulunan bütün peteklerin organik bal mumundan yapılması sağlanıyor. Geçiş süresinde üretilen ürünler “organik ürün” kategorisine girmiyor.

Arıların orijini: Organik arıcılık üretiminde kullanılacak arı ırkının, üretim yapılacak çevreye uyumlu olması gerekiyor. Arı kolonisi, organik olarak üretim yapılan işletmelerden, “suni oğul” olarak elde ediliyor. Yönetmeliğe göre ana arı ihtiyacı, yapay tohumlama veya geleneksel üretimlerden, kolonilerin yüzde 10’unu karşılayacak miktarda kullanılabiliyor. Ayrıca ana arıların kanatlarının kesilmesi de yasak.

Arı kolonilerinin bulunduğu bölge: Organik arıcılık faaliyetlerinin gerçekleştirildiği 3 kilometre yarıçap alan içerisinde bulunan nektar ve polen kaynaklarının, organik olarak üretilen ürünlerden, doğal veya arıcılık ürünlerinin organik olma niteliğini etkilemeyecek bitki örtüsünden oluşması gerekiyor. Karantina tedbirleri uygulanan ve kimyasal mücadele yapılan alanlarda organik arıcılık yapılmıyor. Organik arıcılık sahası içerisinde, aynı üretici tarafından, organik ve geleneksel arıcılık birlikte yapılmıyor.

Arıların beslenmesi: Organik arıcılıkta arıların beslenmesinin, kendi kovanlarındaki balla yapılması gerekiyor. Ancak, arıların yaşamının yapay beslenmeye bağlı olduğu durumlarda, organik olarak üretilmiş bal ve polen veya organik biçimde üretilen şeker şurubu veya organik şeker melası kullanılıyor. Besleme ile ilgili olarak kayıtlara, ürünün tipi, uygulama tarihi, miktarı ve kullanıldığı kovanlara dair bilgiler yazılıyor. Besleme işlemi son bal hasadı ile nektar veya balözü döneminden önceki 15 gün arasında yapılıyor.

Kovanların malzemelerinin özellikleri: Organik arıcılık faaliyetinde kullanılacak kovanlar, çevreye ve arıcılık ürünlerine risk getirmeyen doğal malzemelerden yapılıyor ve kimyasal boya kullanılmıyor.

Hastalıklara karşı alınan tedbirler: Organik arıcılıkta, arıların hastalanmasını önlemek için alınan koruyucu önlemler ise şöyle sıralanabilir:

* Dayanıklı ırk ve hatlar seçilir,

* Ana arılar düzenli olarak yenilenir,

* Kovandaki petekli çerçeveler düzenli olarak yenilenir,

* Kovanlardaki erkek yavru arılar kontrol edilir,

* Kovanlarda yeterli miktarda polen ve bal bırakılır,

* Arı sağlığı için kovanlar sistematik olarak denetlenir,

* Arılıklarda kullanılan malzemeler, organik yöntemlerle dezenfekte edilir,

* Kirlenmiş maddeler veya kaynaklar zararsız bir şekilde imha edilir,

* Arılar rutubetten, stresten ve ani ısı değişimlerinden korunur.

Kontrol ve sertifikasyon işlemi: Arı ürünlerinin organik olarak nitelendirilebilmesi için, üretim aşamasında, ürünlerin kontrol ve sertifikasyon kuruluşunca denetlenmesi ve tüketim aşamasına geldiklerinde ise bu ürünlerin organik ürün olduklarını gösteren sertifikasyona sahip olması gerekir.

Kaynak: Kobifinans Web Sitesi, Ziyaret Tarihi: 29/03/2010.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...