4 Mayıs 2010

Organik balık üretiminde dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

Hayvancılık
Hayvancılık

Günümüzde gıda güvenliği çalışmalarının yoğunlaşması ve tüketicilerin organik ürünlere olan talebi, organik balıkçılıktaki fırsatları da artırıyor. Balıkçılıkta “organik ürün sertifikası” almak için dikkat edilmesi gereken noktalar ise şöyle sıralanıyor:

Beslenme: Organik balık yetiştiriciliğinde kullanılacak yemlerin, türün doğal gereksinimini sağladığı gibi, doğal lezzeti de bozmayacak şekilde olması gerekiyor. Ayrıca, çevre ve enfeksiyonla ilgili nedenlerden dolayı yaş yem kullanılmaz.

Üretim alanı: Organik su ürünleri yetiştiriciliğinde kullanılacak olan tesisin, konvansiyonel üretim ünitelerinden olumsuz yönde etkilenmeyecek derecede, kuvvetli su akıntısına sahip, kirletici ve stres unsurlarından uzak bir bölgede kurulması gerekiyor. Tesis kullanım alanındaki doğal peyzaja önem verilmesi, özellikle nesli tükenmekte olan bitki türlerine zarar verilmemesi ise aranılan diğer şartlardan.

Su kaynağı: Kullanılacak su kaynağının yüksek kalitede olması ve doğal yatağındaki ekolojik fonksiyonlarına devam etmesi istenir. Akarsuda üretim yapılıyorsa, suyun en az yüzde 25’inin doğal yatağında kalması gerekir.

Atıklar: Organik su ürünleri yetiştiriciliğinde çiftlik atıkları, biyolojik çeşitliliği negatif olarak etkileyecek veya aşırı kirlenmeye sebep olacak düzeyde çevreye salınmaz. Besleme ve dışkıdan kaynaklanan ve ağ kafeslerin tabanında oluşabilecek organik kalıntı miktarı düzenli olarak izlenir ve her 3-4 ayda bir, sistemden dışarı bırakılan su ve havuzdaki su analiz edilir.

Hormon kullanımı: Aynı türden alınmış olsa dahi, organik yetiştiricilikte hormon kullanımına izin verilmez. Büyümeyi teşvik edici hormonlar, sentetik iştah açıcılar ve balıketine renk verici sentetik ve doğala özdeş pigmentler kullanılması da uygun değildir.

Balık sağlığı: Hastalıkları önlemek amacıyla, stok yoğunluğunun düşük olması, düzenli sağlık kontrolünün yapılması ve ölü balıkların hemen havuzdan uzaklaştırılması gerekir. Hastalık durumunda ise, öncelikle doğal tedavi yöntemleri kullanılır. Sentetik kimyasal ilaçlara, antibiyotiklere izin verilmez. Ürün satımından önceki 3 ay süre içinde ilaç verilmiş ise, her türlü balıketi ve yumurtası ile su canlısı veya bunlardan elde edilen ürünler organik ürün olarak satılmaz.

Kaynak: Kobifinans Web Sitesi, Ziyaret Tarihi: 29/03/2010.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...