17 Mart 2010

Otopark işletmeciliği ile ilgili kurallar nedir?

Otopark
Otopark

Park yerinin giriş ve çıkışında, sürücünün gece ve gündüz kolaylıkla görebileceği ve okuyabileceği şekilde düzenlenmiş, araçların tiplerine ve parkta kalma sürelerine göre park ücretlerini gösteren tercihan dijital göstergeli tarife panosu bulunmalıdır.

Park yerine; sadece görevliler ve aracını park yerine bırakmış olan sürücüler girebilmelidir.

Park yerine giriş, park etme ve çıkış sırasında; bir aracın başka bir araca zarar vermesi halinde veya araç park ettikten sonra meydana gelecek olan yangın, hasar vb durumlarda park yeri görevlilerince gerekli tespit yapılmalı; park yeri yetkilisine bildirilmeli ve yasal işlemlerin yapılması sağlanmalıdır. Bu işlemlerin yerine getirilmemesi halinde zarar park yeri işletmecisi tarafından karşılanmalıdır.

Park yerine giren ve çıkan araçların plaka numaraları, sürücü adı ve soyadı ile çıkış saatlerinin kaydedildiği bilgisayar sistemi bulunmalı; çıkışta sürücünün kimliği kontrol edilerek park ücretini de gösteren bilgisayar çıktısı sürücüye verilmelidir.

Park yerinde benzin, mazot, LPG, zehir, patlayıcı – parlayıcı madde yüklü ve LPG türü yakıt kullanan araçlar park ettirilmemelidir.

Park yerinde, hırsızlık, sabotaj vb durumlara karşı gerekli tedbirler alınmalıdır.

Park yerinde, arızalanan araçlar için tercihan yetkili bir servisle sözleşme yapılmalıdır.

Sürücüler girişte aldığı fiş veya bilgisayar çıktısını çıkışta ilgili görevliye göstermelidir. Bunun mümkün olmadığı hallerde sürücü araç üzerindeki haklarını ispatlamalıdır.

Araç talep halinde park yeri çıkışına kadar getirilmelidir.

Bilgisayar sistemindeki araç giriş ve çıkışına ait bilgiler en az 30 gün süre ile saklanmalıdır.

Park yerinde, araç asansörü bulunması halinde bu asansör TS 1108’e uygun olmalı ve görevlilerince kullanılmalıdır.

Park yerine gelen araç, park süresince sigorta kapsamında olmalı, bununla ilgili düzenleme işletmeci tarafından yerine getirilmelidir.

Araçlar ancak kendi tipi için yapılan yerlere park ettirilmelidir.

Park yerinin uygun yerlerinde her beş araç için bir çöp kutusu bulundurulmalıdır.

Park yerinde, hırsızlık, sabotaj vb. haller ile çevre güvenliği için, tercihan kapalı devre TV sistemi; gerekli mahal ve noktaların gözetim ve kontrolü için güvenlik elemanı; çevre koruma bandı ve aydınlatma sistemi; araç giriş ve çıkışın idare odasından kumanda edildiği sistem ve en yakın kolluk birimi ile doğrudan irtibatlı olan alarm sistemi bulunmalı ve giriş çıkışlar aydınlatılmış olmalıdır.

Park yerinde, tercihan araç yıkama ve yağlama ile lastik tamiri ve değiştirme hizmetleri de verilebilmelidir.

Park yerinde yüksek sesle müzik dinlenilmesini korna çalınmasını vb çevreyi rahatsız edici gürültülerin yapılmasını önleyici tedbirler alınmalıdır.

Kaynak: TS 9881 (Araç Park Yerleri – Sınıflandırma, Yapım ve İşletme Kuralları, Aralık 1999)’den derlenmiştir.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...