Başlangıç » Nedir » Pastörize süt ve uzun ömürlü süt (UHT) ne demektir?

Pastörize süt ve uzun ömürlü süt (UHT) ne demektir?

Posted by: Tuncay Demir 5 Nisan 2010 Yorum Yaz

Pastörize süt ve uzun ömürlü süt (UHT) ne demektir? Beslenme Gıda
Sütün içindeki patojen mikroorganizmayı yok etmek, dayanma süresini uzatmak diğer mikroorganizmaların büyük bir çoğunluğunu ortadan kal­dırmak ve belirli dayanma gücüne sahip güvenilir bir ürün elde etmek için uygulanan ısıl işlemdir. Pastörizasyon işlemi ülkemizde çeşitli yöntemlerle yapılmaktadır: Birincisi düşük derecede, uzun süre ( 65 °C’de 30 dakika ) diğeri ise yüksek sıcaklıkta kısa sürede (72-75 °C de 15-20 saniye) tutula­rak yapılan işlemdir.
UHT yöntemi ise İngilizce Ultra High Temperature kelimelerinin kısaltıl­masından oluşmaktadır. UHT sütü sterilize etmek için uygulanan bir yön­temdir. Bu yöntemde süt 135 –150 °C de 1-4 saniye ısıtılır ve süratle soğu­tulur. Sterilize edilen UHT sütler 4-6 ay ağzı açılmadan saklanabilir. Ağzı açıldıktan sonra 2-3 gün buzdolabında muhafaza edilebilir.
Kaynak: Dr. Dyt. Meltem Soylu, Sağlık Memuru Engin Alacahan, Uzm. Gıda Müh. Cengiz Kesici, “Gıda, Su ve Beslenme Konusunda Sık Sorulan Sorular (II)”, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Şubat – 2008.



2010-04-05

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir