5 Mart 2010

Sağlıklı kilo kontrolünde nelere dikkat edilmelidir?

Beslenme
Beslenme

Boya uygun ağırlık hedeflenmeli, ideal ağırlıkta olan­lar kilo almaktan kaçınmalıdırlar.
Şişman olanlar önce fazla ağırlık artışını önlemeli daha sonra sağlıklarını korumak için ağırlık kaybe­dilmesini hedeflemelidir.
Az yağ eklenmiş sebze, yağsız beyaz et, kurubak­lagiller, yağı azaltılmış süt-yoğurt, meyve ve tam tahıl ürünleri tüketerek kilo kontrolüne yardımcı olunmalıdır.

  • Düzenli olarak fiziksel aktivite yapılmalıdır.
  • Alınan enerji ile tüketilen enerji miktarı dengelen­melidir.
  • Günde en az üç öğün düzenli yemek yenilmeli, öğün atlanılmamalı, öğünlerde enerjisi yüksek hamur işleri, tatlılar, yağlı çerezler yerine meyve, sebze, yoğurt, kuru meyveler gibi besinler tercih edilmelidir.
  • Günde (10-12 su bardağı) güvenilir içme suyu tü­ketilmelidir.
  • Vücut ağırlığının korunmasında davranış değişikliğinin önemli oldu­ğu unutulmamalıdır.

Kaynak: Dr. Dyt. Meltem Soylu, Sağlık Memuru Engin Alacahan, Uzm. Gıda Müh. Cengiz Kesici, “Gıda, Su ve Beslenme Konusunda Sık Sorulan Sorular (II)”, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Şubat – 2008.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...