14 Mart 2010

Sanshou/Sanda Yarışmalarında Tertip Kurulunun Yapısı ve Görevleri Nedir?

Spor
Spor

Tertip Kurulu; bir (1) başkan, bir (1) başkan yardımcısı ve üç (3) ya da beş (5) üyeden oluşur.

Tertip Kurulunun Görevleri:

Tertip Kurulu; yarışma alanının, tesislerin, ekipmanların, programın, kura çekimlerinin, yarışmacıların tartılmalarının, görevlilerin gruplandırılmasının ve çalışmalarının düzenlenmesinin kontrolünü yapmak gibi uluslararası yarışmanın denetilmesinden sorumlu olan Yarışma Organize Komitesi’nin öncülüğünde çalışır.

Tertip Kurulu, yapılan işleri denetler. Herhangi bir uygunsuz davranış ya da yanlış karar durumunda, ilgili görevlilere gerekli uyarıların yapılmasını sağlar ve çok daha ciddi durumlarda yarışmaların işleyişine düzgün bir şekilde devam etmesini sağlamak için Uluslararası Wushu Federasyonu Teknik Komitesi’ne bu yetkilileri görevlerinden alma talebinde dahi bulunabilir.

Tertip Kurulu, Yarışma Kuralları ve Yönetmeliğine dayanarak katılımcı takımlar tarafından hakemim kararlarının yanlış olduğu iddia başvurularıyla ilgilenir. Ancak, bu tür başvuruların başvuran takımla ilgili olarak kısıtlanması gerekir.

Tertip Kurulu, itiraz başvurularını aldıktan hemen sonra bunlarla ilgilenir ve aldığı karar konusunda kuralla ilgili olan tarafları derhal bilgilendirir.

Tertip Kurulu, gündemde olan sorunu ele alıp araştırır ve gerektiğinde bunun için videobantları izler. Tartışma toplantıları düzenleyebilir ve herhangi bir oy hakkı olmayan önemli şahsiyetleri gözlemci olarak davet edebilir. Toplantıya Tertip Kurulu üyelerinin yarısından fazlası katılmalıdır. Yalnızca üyelerin yarısından fazlası olan toplantılarda alınan kararlar geçerli sayılır. Eşit sayıda oy çıkması durumunda, kurul başkanının son kararı verme hakkı vardır.

Tertip Kurulu üyeleri, ülkeleri ya da bölgeleri ile ilgili tartışmalara ya da oylamalara dahil olmaz.

Sıkı ve dikkatli incelemelerden sonra itiraz başvurusunda belirtilen sorunun asılsız olduğu görülürse, karar değiştirilmeden kalır. Kararın kesinlikle yanlış olduğu tespit edilirse Tertip Kurulu, Uluslararası Wushu Federasyonu Teknik Komitesi’nin yanlış kararı veren yetkililer hakkında gerekenlerin yapılmasını önerir. Ancak, sonuç değişmez. Tertip Kurulunun vermiş olduğu karar nihai olur.

Kaynak: “Rules for International Wushu Sanshou Competition”, May/2009.

 

Share

Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunları da Beğenebilirsiniz...