Başlangıç » Nedir » Şarbon (Antraks) etkeni nedir, bulaşma nasıl olur?

Şarbon (Antraks) etkeni nedir, bulaşma nasıl olur?

Posted by: Tuncay Demir 17 Mart 2010 Yorum Yaz

Şarbon (Antraks) etkeni nedir, bulaşma nasıl olur? Veterinerlik
Hastalığın etkeni, Bacillus antracis adında sporlanarak çoğalan bir bakteridir. Bulaşma başlıca 3 yolla olmaktadır
a) Sindirim yoluyla (Bağırsak şarbonu): Hayvanlarda bulaşma su, yem, ot gibi gıdalarla mikrobun alınması ile olurken, insana bulaşma yolu; iyi pişirilmemiş etlerin yenmesi ile şekillenir.
b) Solunum yolu ile (Akciğer Şarbonu): Hayvanlarda nadiren görülen bu yolla enfeksiyona, insanlarda sıkça rastlanır. Hayvanların deri, kıl,yapağı ve yünü ile uğraşan insanlarda görülür.
c)Deri yolu ile (Deri Şarbonu) : Deride oluşan çizik, sıyrık ve yaralardan mikrobun girmesi ile olur. İnsanlar, yine hastalıklı kan ve ete temasla mikrobu alırlar.
Derleyen: Dr. Seza ESKİİZMİRLİLER



2010-03-17

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir