13 Mart 2010

Solunum durması, nedenleri, belirtileri ve ilkyardım nasıl olur?

İlk Yardım
İlk Yardım

Solunum, havanın akciğerlere alınması, atılması ve dinlenme aşamalarından oluşur. Akciğere alınan hava içerisindeki oksijen kana geçerek kan yoluyla hücrelere taşınır. Dışarı verilen hava ile karbondioksitte dışarı atılır. Normal bir insan dakikada 16- 18 defa soluk alıp verir. Solunum nefes yolunun tıkanması ve travmalar nedeniyle durabilir.

Belirtileri

Göğüs bölgesinin hareketsiz olması,

Ağız ve burundan hava hareketliliğinin olmamasıdır.

İlk yardım

Solunumun durduğu tespit edildiğinde; hastanın solunum yolu kontrol edilir. Dil ileriye doğru çekilir. Ağızdan yabancı cisim ve kusmuk var ise temizlenerek solunum yolu açılır.

Bunun için;

Sırtüstü yatırılmış hastanın çenesi kaldırılırken diğer el ile alından bastırılır.

Bu durumda çene dili öne çekerek solunum yolunun açık tutulmasını sağlar.

Ağız yoluyla akciğerlere hava üflenir.

Hava içerisinde %20 oranında oksijen bulunur. Kazazedenin akciğerine üflenen havada ise yaklaşık %16 oksijen vardır. Bu oran hastanın hayati fonksiyonlarının başlatılması için yeterlidir.

Soluk alıp vermeye başlayan hastanın rengi normale dönmeye başlar. Hasta gözetim altında tutularak hastaneye ulaşması sağlanmalıdır.

Kaynak: Milli Eğitim Web Sitesinde Yer Alan “Mesleki Açık Öğretim Lisesi “Trafik ve İlkyardım Eğitimi 1-2 (Hazırlayan: Hasan YALÇIN)” Ders Notlarından Derlenmiştir (Ziyaret Tarihi: 01/02/2010).

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...