Başlangıç » Nedir » Suyun dezenfeksiyonu nasıl yapılır?

Suyun dezenfeksiyonu nasıl yapılır?

Posted by: Tuncay Demir 5 Nisan 2010 Yorum Yaz

Suyun dezenfeksiyonu nasıl yapılır? Beslenme Gıda
Suyun içinde mikroorganizma bulunması durumunda suyun dezenfek­te edilmesi şarttır. Dezenfeksiyon işleminin, birçok şekilde gerçekleştiril­mesi mümkündür. Bunların en önemlileri şunlardır:
•   Fiziksel usullerle dezenfeksiyon (kaynatmak)
• Kimyasal maddeler yardımıyla dezenfeksiyon
• Diğer usullerle dezenfeksiyon (çok düşük ve çok yüksek pH ortamı meydana getirmek gibi uygulamalar)
Fiziksel usullerle dezenfeksiyon:
• Kaynatmak: Su 15-20 dakika kaynatılırsa içersindeki bakterilerin bir kısmı ölür. Suyun kaynatılması acil durumlarda ve ancak bireysel ihtiyaç­ların giderilmesinde kullanılan bir usuldur. Böyle bir su içilmeden havalan­dırılmalı, tekrar oksijen kazanması sağlanmalıdır.
• Ultraviyole ışınları kullanılarak dezenfeksiyon: Suyun belirli bir süre güneş ışınlarına maruz kalması içindeki bakterilerin ölmesine neden olur. Doğadaki kirli suların temizlenmesinde güneş ışınlarının rolü büyüktür.  Ultraviyole ışınları canlı organizmaların ölümüne sebep olur.
Kimyasal madde yardımıyla dezenfeksiyon:
Hastalık yapıcı mikroorganizmaları ve sporları yok eden ürünlere de­zenfektan denir. Yaygın dezenfektanlar kimyasal maddelerdir. Katı, sıvı ve gaz halinde kullanılırlar.
Klor ve klorlama ile dezenfeksiyon: Klor, eskiden beri en yaygın kullanılan dezenfektandır. Yaygın kullanımında, klorlamanın ucuz bir dezenfeksiyon sistemi olmasının yanı sıra, kalıcı etkiye sahip olması da önemli bir etkendir.
Klor, suya karıştırıldığı anda, suyun içindeki bazı organik maddeler ve ağır metallerle reaksiyona geçer. Tüm reaksiyonlar meydana geldikten sonra, 0.5 mg/lt serbest bakiye klorun suda bırakılması, nihai kullanım noktasına kadar mikroorganizmal faaliyeti önleyecektir.
Klorun, suyun içindeki bir takım organik maddelerle birleşerek, insan sağlığına zararlı kanserojen kimyasal bileşiklerin (trihalometan) oluşumu­na sebebiyet verdiği bilinmektedir.
Klor kullanımı kontrolsüz yapıldığı takdirde bu tip kimyasalların olu­şumu mümkündür. Bu sebepten dolayı, suyun dezenfeksiyonu amacıyla değişik kimyasalların kullanımı da her geçen gün artmaktadır. Ancak gü­nümüzde klor halen, en sık kullanılan dezenfektandır.
Ozon ve ozonlama ile dezenfeksiyon: Diğer bütün dezenfektan­lardan daha kuvvetli bir dezenfeksiyon gücüne sahiptir. Ozonlama işlemi içme sularındaki bütün bakterilerin ve virüslerin tat ve koku ve rengin gide­rilmesi, sülfitsiyanit ve yosunların oksidasyonu, trihalometanların gideril­mesi, fenoller, deterjanlar ve pestisit gibi organik maddelerin oksidasyonu ile demir ve manganın giderilmesinde filtrasyonla birlikte kullanılır.
Ozonun bakterisit etkisi, suyun kirlilik derecesi, suda çözünmüş madde miktarı, pH, suyun sıcaklığı, temas süresi gibi bazı etkileşimlere bağlıdır.
Yaklaşık 4-10 dakikalık bir ozonlama ile çabuk bir dezenfeksiyon sağla­nabilir. Filtre edilmiş sularda ozon daha uzun süre kalmaktadır.
Diğer Usullerle Dezenfeksiyon: Ortamın pH’ sını (asitlik-bazlık derecesini) değiştirmek suretiyle dezen­feksiyon, metal iyonları ile dezenfeksiyon, mikro ve ultra filtrasyonla de­zenfeksiyon olarak tanımlanabilir.



2010-04-05

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir