12 Temmuz 2010

Temel Gereksinimin Karşılanmaması nasıl olur?

Kişisel Gelişim
Kişisel Gelişim

Güdü, davranışa enerji ve yön veren, organizmayı etkileyerek bir amaç için harekete geçiren güçtür (Selçuk, 1999). William Glasser (1994)’in Kontrol Kuramına göre bütün davranışlarımız amaçlıdır ve temel gereksinimlerimizin tatmine yöneliktir. Bu temel gereksinimler, genetik yapımızdan kaynaklanmakta ve birey doğuştan dört temel gereksiniminin biri veya daha fazlasını kararlı bir şekilde tatmin etmeye yönelik davranışlar sergilemektedir. Bu temel gereksinimler; ait olma, güç, özgürlük ve eğlencedir (Öner,1999, Schrumpf, Crawford ve Bodine 1991).

Ait Olma: Sevme-sevilme, paylaşma ve başkalarıyla işbirliği yapılarak karşılanır.

Güç: Başarma, takdir edilme, yerine getirme ve saygı görme ile kazanılır.

Özgürlük: Birey ancak kendi adına seçimler yaparak özgürleşebilir.

Eğlence: Gülme, eğlenme, şakalaşma ve oyun oynamayı içerir (Öner,1999; Schrumpf, Crawford ve Bodine 1991).

Kaynak: Rezzan GÜNDOĞDU (MEB Öz. Eğ. Rehb. Dan. Hizm. Gen. Md. Uzmanı), 09-20 Şubat 2009 Tarihleri Arasında Hizmetiçi Eğitim Dairesi Başkanlığınca Planlanan Merkezi ve Mahalli Görevde Yükselme Eğitimi “Çatışma ve Stres Yönetimi” Ders Notları, Ankara, 2009.

Share

İsmail Hakkı KAR

1966 yılında Zonguldak’ta doğdu. İlk, ortaokul ve liseyi burada bitirdikten sonra 1997’de Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İşletme Bölümünden mezun oldu. Tahsil hayatının tamamına yakının süresini, aynı zamanda ticari çalışmalarda bulunarak geçirdi. Birçok firmada personel, ara idareci ve idareci olarak görev aldı. Sivil toplum kuruluşlarında çeşitli kademelerde görev aldı. Ticari hayatını davranış psikolojisi alanında aldığı formel eğitimlerden sonra, kendini tanıma, özgüven - motivasyon ve temel iletişim becerileri alanında eğitimler vermeye başladı. Bu çalışmaları yanında, uzmanlık sahasıyla ilgili makaleler yazmaktadır. Bazı firmalara performans ve eğitim danışmanlığı yapmaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunları da Beğenebilirsiniz...