Sütten çıkarılan taze yağ.
Tereyağı nedir?
Tereyağı: Ağırlıkça en az %80, en fazla %90 oranında süt yağı, en fazla %2 oranında yağsız süt kuru maddesi ve en fazla %16 oranında su içeriğine sahip ürünü ifade eder.
Tereyağı, Diğer Süt Yağı Esaslı Sürülebilir Ürünler ve Sadeyağa Ait Süt Yağı Oranları
Ürün Adı |
Süt Yağı İçeriği(Ağırlıkça, %) |
Tereyağı |
%80 ≤ Süt Yağı ≤ %90 |
Dörtte üç yağlı tereyağı |
%60 ≤ Süt Yağı ≤ %62 |
Yarım yağlı tereyağı |
%39 ≤ Süt Yağı ≤ %41 |
“%….” süt yağı esaslı sürülebilir ürün |
%10 ≤ Süt Yağı < %39 |
%41 < Süt Yağı < %60 |
|
%62 < Süt Yağı < %80 |
|
Sadeyağ |
%99≤ Süt Yağı |
Yayık tereyağı |
%80 ≤ Süt Yağı ≤ %90 |
Çeşnili tereyağı |
%75≤ Süt Yağı |
Çeşnili tereyağı karışımı |
%62 ≤ Süt Yağı < %75 |
Kaynak: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Tereyağı, Diğer Süt Yağı Esaslı Sürülebilir Ürünler ve SadeyağTebliği Resmi Gazete: 12.04.2005-25784