Başlangıç » Nedir » Vinterizasyon nedir?

Vinterizasyon nedir?

Posted by: Tuncay Demir 25 Şubat 2010 Yorum Yaz

Vinterizasyon nedir? Beslenme Gıda
Sıvı ve katı yağlar, genelde çeşitli trigliseritlerin bir karışımıdır. Sıvı bir yağ soğukta bırakıldığı zaman, daha çok doymuş yağ asidi ve uzun zincirli (C sayısı fazla) yağ asidi ihtiva eden trigliseritler (yağlar) kristalize olarak çökmeye temayül gösterirler. Sıvı yağı bir ön soğutmaya maruz bırakarak, içerisindeki katı yağ kristallerini uzaklaştırma işlemine vinterizasyon denir. Vinterizasyon işlemine stearinsizleştirme de denilmektedir. Çünkü genel olarak kristalizasyona (bulanıklığa) neden olan yağ stearinleridir. Vinterizasyon işlemi, sıvı yağın muhafaza edilebileceği sıcaklıktan, daha düşük sıcaklıklar kullanılarak yapılmaktadır.
Kaynak: “Gıda Bilimi ve Teknolojisi”, Prof. Dr. Zeki ERTUGAY, Prof. Dr. Adem ELGÜN, Prof. Dr. Ahmet KURT, Prof. Dr. H. Yusuf GÖKALP,  Erzurum-1994.



2010-02-25

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir