12 Temmuz 2010

Yaz aylarında daha sık yapılan mangalda et pişirmenin sakıncaları var mıdır?

Beslenme
Beslenme

Yanan besinler, özellikle hayvansal kaynaklı olanlar, sağlığımıza zararlıdır. Yanan et, balık ve tavuktaki kolesterol okside olur ve damarlara zarar verir. Yanan ve dumana maruz kalan besinlerde (döner, mangalda pişen etler, kavurmalar) ve yağlarda oluşan kimyasal maddeler (nitrosaminler, heterosiklik aminler, polisiklik aromatik hidrokarbonlar, peroksitler v.b.) kanser oluşumunu desteklerler. Bu nedenle et ile ateş arasındaki mesafenin 10-15 cm uzaklıkta olması gerekmektedir.

Haşlama, kendi suyunda pişirme gibi yöntemler daha sağlıklı pişirme yöntemleridir.

Kaynak: Dr. Dyt. Meltem Soylu, Uzm. Gıda Müh. Cengiz Kesici, “Gıda, Su ve Beslenme Konusunda Sık Sorulan Sorular (II)”, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, ISBN: 978-975-590-243-2; Şubat – 2008.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...