Başlangıç » Nedir » Yoğun tatlandırıcıların türk gıda kodeksine göre izin verilen maksimum kullanım dozları nelerdir?

Yoğun tatlandırıcıların türk gıda kodeksine göre izin verilen maksimum kullanım dozları nelerdir?

Posted by: Tuncay Demir 30 Mart 2010 Yorum Yaz

Yoğun tatlandırıcıların türk gıda kodeksine göre izin verilen maksimum kullanım dozları nelerdir? Beslenme Gıda
Ülkemizde kullanımına izin verilen yoğun tatlandırıcılar acesülfem potasyum, aspartam, siklamik asit ve sodyum, potasyum tuzları, sakarin ve sodyum, potasyum ve kalsiyum tuzları thaumatin ve neohesperedin dihidrokalkon’dur. Bu maddeler için Türk Gıda Kodeksine göre izin verilen maksimum kullanım dozları kısaca şöyle özetlenebilir.
Acesülfam potasyuma, enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz alkolsüz içeceklerde 350 mg/I, enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz tatlılar ve benzeri ürünlerde 350mg/kg, şekerlemeler ve düşük kalorili içeceklerde 25 mg/I ile 2500 mg/kg arasında değişen miktarlara izin verilir.
Aspartama, enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz alkolsüz içeceklerde 600 mg/I, enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz tatlılar ve benzeri ürünlerde 1000 mg/kg, meyve ve sebze bazlı tatlılarda 500-1000 mg/kg, şekerlemeler ve düşük kalorili içeceklerde 25 mg/I ile 5500 mg/kg arasında değişen miktarlara izin verilir.
Siklamik asit, sodyum ve kalsiyum tuzlarına, enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz alkolsüz içeceklerde 400 mg/I, enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz tatlılar ve benzeri ürünlerde 250 mg/kg, şekerlemeler ve diğerlerinde 250 mg/I ile 2500 mg/kg arasında değişen miktarlara izin verilir.
Thaumatin’e şekerlemelerde 50 mg/kg ve diyet tamamlıyıcılarda 400mg/kg’a izin verilir.
Neohesperedin Dihidro Kalkona enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz alkolsüz içeceklerde 30mg/I ve 50mg/I, enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz tatlılar ve benzeri ürünlerde 50 mg/I, şekerlemeler ve diğerlerinde 10 mg/I ile 400 mg/kg arasında değişen miktarlara izin verilir.
Kaynak: Banu Yapar, “Diyet Gıda Ürünleri”, Dış Ticaret Şubesi Araştırma Servisi, 2004.



2010-03-30

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir