6 Haziran 2010

Zekât ibadeti

İlahiyat
İlahiyat

Zekât temizlemek demektir. Terim olarak zekât, dinin ölçülerine göre zengin sayılan Müslümanların yılda bir kez malının veya parasının kırkta birini fakirlere vermesi demektir. Zekât, İslam’ın şartlarından olup mal ile yapılan bir ibadettir. Kur’an’da namaz ile birlikte 37 yerde geçmesi, ne kadar önemli bir ibadet olduğunu gösterir.

Müslüman, akıllı, ergen, hür, zengin insanlar zekât vermelidir. Dinimize göre borcu ve ihtiyacından fazla olarak, 80 gr civarında altını veya o değerde malı-parası olan kimseler zengindir. Bu kimseler bu paranın veya malın üzerinden 1 yıl geçtikten sonra, değerinin kırkta birini ihtiyaç sahiplerine vermelidir.

Zekât fakirlere, yoksullara, borçlulara, yolda kalanlara, Allah yolunda çalışan ama ihtiyacı olan, öğrenci ve askerlere verilir. Zekât altın, gümüş, yiyecek, giyecek, para vb. cinsinden verilebilir.

Anne, baba, dede, nine, çocuklar gibi bakmakla yükümlü olduğumuz kimselere zekât verilemez.

Kur’an-ı Kerim’e göre, zenginlerin mallarında muhtaç ve yoksullar için bir hak vardır (Zariyat Suresi, 19. ayet). Malın, zenginler arasında elden ele dolaşan bir servet haline gelmemesi gerekir (Haşr suresi, 7. ayet).

“Zekât, zenginlerin mallarını temizler ve vicdanlarını arıtır.” (Tevbe Suresi, 103. ayet). Allah’ın zekât emrini yerine getirdiği için, insan huzur duyar. Toplumdaki ihtiyaç sahiplerine yardımcı olunmuş olur. Zekât veren kişi cimrilik hastalığından, fakir kimseler de zenginleri kıskanma durumundan kurtulurlar. Zekât, sosyal yardımlaşma ve dayanışma sistemidir. Zekâtla, zengin-fakir arasındaki uçurumlar kapanmaya, aralarında şefkat ve merhamet, sevgi ve dostluk bağları gelişmeye başlar. Toplumda birlik ve beraberlik bağları güçlenir. Zekât veren kişinin malı bereketlenir, çoğalır. Allah’ın kendisine verdiği malın şükrünü ödemiş olur. Hem Allah’ı hem de fakir kullarını memnun etmiş olur. Zekâtla ülkemizin huzur, güven ve refahına katkı yapılmış olur.

Kaynak: Milli Eğitim Web Sitesinde Yer Alan “Mesleki Açık Öğretim Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 3 (Hazırlayan: M. Sadık Arslan)” Ders Notlarından Derlenmiştir (Ziyaret Tarihi: 01/02/2010).

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...