4 Ekim 2018

14 Mart

Tarihte Bugün
Tarihte Bugün

Tarihte bugün: 14 Mart

(Olay) 14 Mart 1988 tarihinde DGM Savcısı Nusret Demiral tarafından hazırlanan iddianamede Türkiye Birleşik Komünist Partisi (TBKP) yöneticileri Nabi Yağcı(Haydar Kutlu) ve Nihat Sargın’ın 66’şar yıl hapse mahkum edilmeleri istendi.

(Olay) 14 Mart 1988 tarihinde Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan bir araştırmada Türkiye’de her 32 kişiden birinin devlet tarafından fişlenmiş olduğu belirtildi. MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün fişlediği kişilerin1,7 milyona ulaştığı bildirildi.

(Olay) 14 Mart 1988 tarihinde İslami İlimler Araştırma Vakfı’nın düzenlediği seminerde İslam devletinde tekelciliğin yasal olduğu, sendikanın, grevin, lokavtın ve toplu sözleşmenin yerinin olmadığı, emekli maaşının da haram olduğu ileri sürüldü.

(Olay) 14 Mart 1954 tarihinde Türk Milli Futbol Takımı, Dünya Kupası grup eleme maçında İspanya’yı1-0 yendi.

(Olay) 14 Mart 1955 tarihinde CHP’ye ait malların Hazine’ye geçmesine dair kanun gereği, Ziraat Bankası’nda muhafaza edilen Atatürk’e ait eşyalar, Maliye tarafından devralındı. Atatürk’e ait kılıçlar, madalyalar, altın anahtarlar müzeye verilecek.

(Olay) 14 Mart 1955 tarihinde Besteci, kanto sanatçısı Şamran Hanım (Kelelciyan) 85 yaşında öldü.

(Olay) 14 Mart 1956 tarihinde Merkezi Zürich’te bulunan Uluslararası Basın Enstitüsü’nün bülteninde, Başbakan Menderes’in Türk basını hakkındaki sözlerine yer verildi: “Sık sık basından bahsediyoruz Ancak Türk basını dört beş kişiden ibarettir. Diğerleri ise kağıt ticareti ve tirajlarını arttırmak için muhalefet yaparlar” dedi.

(Olay) 14 Mart 1978 tarihinde Tiyatro ve sinema oyuncusu Aziz Basmacı öldü.

(Olay) 14 Mart 1978 tarihinde Tiyatro ve sinema oyuncusu Aziz Basmacı İstanbul’da öldü.

(Olay) 14 Mart 1980 tarihinde ABD Hava Kuvvetleri’ne ait C-130 tipi askeri nakliye uçağı, İncirlik Hava Üssü’ne iniş yaparken düştü. 18 ABD askeri öldü.

(Olay) 14 Mart 1981 tarihinde Başbakan Bülent Ulusu bugün yaptığı basın toplantısında altı ayda 6223 kişinin gözaltına alındığını,16888 kişinin hüküm giydiğini bildirdi. “Amacımız herkesin evinde huzur içinde oturabileceği, rahatça işyerinde çalışabileceği bir güven ortamını tam olarak sağlamaktır” dedi.

(Olay) 14 Mart 2000 tarihinde Greenpeace, yıllardır çevre kirliliği konusunda mücadele ettiği uluslararası kuruluşlardan Shell petrol şirketine ortak oldu

(Olay) 14 Mart 2000 tarihinde Cep herkülü Naim Süleymanoğlu, Ankara’da devam ettiği idmanlarda koparmada145 kilo kaldırarak dünya rekoru kırdı.

(Olay) 14 Mart 2003 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’nin 59. Hükümeti, Siirt Milletvekili Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında kuruldu.

(Olay) 14 Mart 1939 tarihinde İktisat Bakanlığı kadın çoraplarında kalitenin yükseltilmesi için Avrupa’dan uzman heyet getirtti.

(Olay) 14 Mart 1939 tarihinde Hatay Meclisi Türk parasını resmi para olarak kabul etti.

(Olay) 14 Mart 1939 tarihinde Adalet Bakanlığı Arap harfleriyle ders verenlerin cezalandırılmasına ilişkin genelge yayımladı.

(Olay) 14 Mart 1964 tarihinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Barış Gücü’nün Kıbrıs’a gitmesi kararı aldı. Barış Gücü’nün 36 Kanadalı askerden oluşan ilk kafilesi1964 yılı bugün Kıbrıs’a ulaştı.

(Olay) 14 Mart 1983 tarihinde İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı 3 No’lu Askeri Mahkemesi’nde Ülkücü Gençlik Derneği üyesi16 sanık hakkında açılan davada sanıkların15’i için. idam cezası istendi.

(Olay) 14 Mart 1983 tarihinde Devlet Güvenlik Mahkemeleri’nin kurulmasını öngören yasa tasarısı Danışma Meclisi’nde kabul edildi. Tasarıya göre 8 ilde DGM kurulacak.

(Olay) 14 Mart 1984 tarihinde Bilim Sanat ve Kültür Kurumu (BİLSAK) İstanbul’da kuruldu.

(Olay) 14 Mart 1984 tarihinde Askeri Yargıtay yayımcı İlhan Erdost’un Mamak Askeri Cezaevi’nde dövülerek öldürülmesi ile ilgili davada hapis cezasına çarptırılan Şükrü Bağ hakkındaki mahkumiyet kararını bozdu.

(Olay) 14 Mart 1984 tarihinde 120 TİP’li hakkında İstanbul Sıkıyönetim Savcılığı tarafından dava açıldı.

(Olay) 14 Mart 1984 tarihinde Tasarrufların teşviki ve kamu yatırımlarının hızlandırılması hakkındaki yasa, Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından onaylandı.

(Ölüm) 14 Mart 1607 tarihinde Kınalızade Hasan Çelebi. Fıkıh ve kelam öğrenimi yaptıktan sonra Bursa, Edirne,Halep ve başka illerde müderrislik ve kadılık etti. Şiirleri de olan Hasan Çelebi şöhretini Şairler Tezkiresi ile sağladı. Divan edebiyatının başlangıç yıllarında gününe kadar gelen 576 şairin hayatını Tezkiresini bitirdiği zaman II. Murat’a ithaf etti. Eser, geçmiş yüzyıllarda edebiyat tarihi ve antoloji yerini tutan bu tip kitapların en değerlilerinden biri sayılır, basılmamıştır.

(Olay) 14 Mart 1827 tarihinde TIP BAYRAMI: II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı’ndaki Tulumbacıbaşı Konağı’nda “Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire” adıyla kurulması, daha sonra “Tıp Bayramı” olarak kutlanmaya başlandı.

(Doğum) 14 Mart 1847 tarihinde Brezilya’da köleleğin kaldırılması davasına adanmışlığından ötürü “kölelerin şairi” olarak bilinen romantik şair Antônio de Castro Alves.

(Doğum) 14 Mart 1879 tarihinde Genel ve özel görelilik teorilerini geliştirerek 1921 Nobel Fizik Ödülü’nü kazanan Alman kökenli Amerikalı fizikçi Albert Einstein.

(Ölüm) 14 Mart 1883 tarihinde Bilimsel komünizmin kurucusu Karl Marx Londra’da.

(Doğum) 14 Mart 1892 tarihinde 1945-56 arasında Macaristan’ın komünist lideri Mátyás Rákosi,

(Olay) 14 Mart 1919 tarihinde Yunanlıların, İzmir’e çıkarma planı, İngiltere Başbakanı Lloyd George, Fransa Başbakanı Clemenceau, İtalya Başbakanı Orlando ve ABD Başkanı Wilson tarafından kabul edildi.

(Olay) 14 Mart 1935 tarihinde İstanbul Belediye Meclisi Darülaceze’nin adını Düşkünler Evi olarak değiştirdi.

(Olay) 14 Mart 1953 tarihinde Sovyetler Birliği Komünist Partisi1. Sekreteri Stalin’in ölümü üzerine yerine getirilen Malenkov görevini 8 gün sonra Kruşçev’e devretti.

(Olay) 14 Mart 1953 tarihinde İstanbul Üsküdar’daki Paşakapısı Cezaevi’nde isyan çıktı. 300 mahkum Adalet Bakanlığı’nın disiplin kararlarını protesto etti.

(Olay) 14 Mart 1954 tarihinde Başbakan Adnan Menderes’in yeğeni Özdemir Evliyazade Demokrat Parti’den açık bir mektupla istifa ederek Cumhuriyet Halk Partisi’ne geçmişti. Özdemir Evliyazade, Cumhurbaşkanı Calal Bayar’a sözle hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklandı.

(Ölüm) 14 Mart 1959 tarihinde Siyasetçi Faik Ahmet Barutçu Ankara’da. İstanbul’da Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra Trabzon’a döndü. İstikbal gazetesini çıkardı. Zaman zaman Mustafa Kemal Paşa’yı bile eleştirmekten çekinmeyen, ama bütünüyle Kurtuluş Savaşı’nın yanında yer alan İstikbal1922’ye kadar Anadolu basınının önde gelen yayını oldu. Faik Ahmet Barutçu1. ve 2. Hasan Saka hükümetlerinde devlet bakanlığı ve başbakan yardımcılığı yaptı. Uzlaştırıcı, hoşgörülü ve muhalefete saygılı bir siyaset adamıydı. Daima demokrasi ve basın özgürlüğünü savundu.

(Olay) 14 Mart 1969 tarihinde Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Balan,16 Şubat’ta İstanbul Taksim’de yaşanan Kanlı Pazar olayları nedeniyle İçişleri Bakanı Faruk Sükan hakkında Meclis’e bir gensoru önergesi verdi. Ancak önerge, Adalet Parti’lilerin oylarıyla reddedildi. Muhalefet sözcüleri Kanlı Pazar’ı hükümetin düzenlediğini ileri sürdüler. İçişleri Faruk Sükan kendini savunarak “Biz hesabımızı burada da veririz, mahkemeyi kübrada da” dedi.

(Olay) 14 Mart 1969 tarihinde Şaki Hamido saklandığı bir tavuk kümesinde yakalandı.

(Olay) 14 Mart 1969 tarihinde Tiyatro sanatçısı Ayberk Çölok komünizmi övdüğü iddiasıyla tutuklandı.

(Olay) 14 Mart 1974 tarihinde Ankara Cumhuriyet Savcılığı,Türkiye Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği’nin (Töb-Der) kapatılması için dava açtı.

(Ölüm) 14 Mart 1977 tarihinde Manzara resimleriyle ünlü ressam Hikmet Onat İstanbul’da. En önemli tabloları arasında deniz ve su görünümlerini betimlediği “Kabataş’tan manzara”, “Derede Sandal”, ve “Salacak” sayılabilir.Hikmet Onat İstanbul’u en çok resimleyen ressam olmuştur.

(Olay) 14 Mart 1993 tarihinde Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, “Laiklik bir din değildir. Bu düşünce yanlıştır. Laiklik din ve vicdan hürriyetine saygıdır.” dedi. Diyanet İşleri Başkanı Yılmaz Kuran’ın yeniden tefsir edilmesini istedi ve İlmihal kitabı ile İslam tarihinin de yeniden yazılmasından yana olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’dan Diyanet İşleri Başkanı Yılmaz’a destek geldi. Özal, “Çağa ayak uydurmak için değişimin şart olduğunu. “Aksi halde Osmanlının düştüğü yanlışlık tekrarlanır. Dini konulara yeni anlayış getirmek lazım. Bu konuda korkmadan çalışmak gerekir” dedi.

(Olay) 14 Mart 1995 tarihinde İstanbul Gazi mahallesindeki olayları protesto için Ankara’da düzenlenln yürüyüşte polisle göstericiler arasında çatışma çıktı, 36 kişi yaralandı.

14 Mart tarihinde yaşanan olaylar, 14 Mart tarihinde doğan ünlüler ve 14 Mart tarihinde ölen ünlüler hakkında kapsamlı bilgilere ulaşabilirsiniz.

14 Mart tarihinde ne oldu?

Tarihte bugün: 14 Mart

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...