A sınıfı yumurta: Gallus gallus var. domesticus cinsi tavuklardan elde edilen ve doğrudan insan tüketimine sunulan kabuklu yumurtayı, ifade eder. A sınıfı yumurtalarda işletme ve kümes numarası, kolayca görülebilir, okunaklı ve en az 2 mm yükseklikte olacak şekilde yumurta kabuğu üzerine damgalanır.
A Sınıfı Yumurtaların Ağırlık Sınıfları
Ağırlık Sınıfı |
Ağırlık |
XL – Çok Büyük |
>73 g |
L – Büyük |
63 – 72 g |
M – Orta |
53 – 62 g |
S – Küçük |
< 52 g |
B sınıfı yumurta: Gallus gallus var. domesticus cinsi tavuklardan elde edilen, A sınıfı yumurtanın özelliklerini karşılayamayan ve yumurta ürünlerinin hazırlanmasına uygun kabuklu yumurtayı, ifade eder.
Pastörizasyon (Yumurtada): Yumurtadaki, Salmonella başta olmak üzere patojen mikroorganizmaların vejetatif formlarının tamamını yok etmek amacıyla uygulanan, ürünün üretim teknolojisine uygun yeterli bir sıcaklık-zaman kombinasyonuyla gerçekleştirilen işlemi, ifade eder.
Kaynak: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği Resmi Gazete: 23.01.2008-26765, Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ(Tebliğ No: 2009-46)