20 Şubat 2010

Agnostisizm (bilinemezcilik) nedir?

İlahiyat
İlahiyat

Agnostisizm, Tanrı’nın varlığının bilinemez olduğunu savunur. Dinlerin, Tanrı’dan gelmediğini söyler ve dinlerin Tanrı’sını da reddeder. Felsefi anlamda bir yaratıcının var olup olmadığının hiçbir zaman bilinemeyeceğini söyler. Bu bakımdan Agnostisizm kendini; “Kesinlikle Tanrı vardır” diyen Teizm’den de, “Kesinlikle Tanrı yoktur” diyen Ateizm’den de ayrı tutar. Agnostiklere göre tanrı ile ilgili deliller yetersizdir. Bu nedenle Tanrı’nın varlığı meselesi insan aklının ötesinde bir konudur. O halde böyle bir varlık hakkında konuşmak ve hüküm vermek de imkansızdır. Bundan dolayıdır ki Agnostikler Tanrı İnancı konusunda tarafsız kalmayı tercih etmişlerdir. Onların bu tarafsızlığı bazen Ateizm olarak ta değerlendirilmiştir.

Agnostik terimi 1869’da T.H.Huxley tarafından hem geleneksel Yahudi-Hıristiyan Tanrıcılığını, hem de Tanrı Tanımazlık Öğretisi’ni, reddederek Tanrı’nın varlığı sorununu ortada bırakan düşünürler için kullanıldı.

Kaynak: Milli Eğitim Web Sitesinde Yer Alan “Mesleki Açık Öğretim Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi” Ders Notlarından Derlenmiştir (Ziyaret Tarihi: 01/02/2010).

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...